Visste du at rundt 15 prosent av norges voksne befolkning har høyt blodtrykk? Å ha høyt blodtrykk er ikke en sykdom i seg selv, men det øker risikoen for å få andre hjerte- og karsykdommer.
Ofte merker man det ikke selv hvis man har for høyt blodtrykk, og symptomene kan være vanskelige å kjenne igjen. Men her får du en liste over hvilke symptomer du bør være på utkikk etter.
1. Tørr hud
Plages du med tørr hud selv om du smører deg regelmessig? Det kan indikere høyt blodtrykk, spesielt hos kvinner i 49-årene.
Aldring er en naturlig del av livet, men hvis man får rynker og tørr hud tidlig og på kort tid, kan det være noe alvorlig feil.
2. Tisser ofte
Hvis du ofte føler et stort behov for å tisse, kan det være et symptom på urinveisinfeksjon – men i enkelte tilfeller kan det være mer alvorlig enn som så. Høyt blodtrykk svekker musklaturen i hjertet, og kan skade nyrene.
3. Magesmerter
Magesmerter kan komme av mange ulike ting, men hvis du ofte opplever uforklarlige smerter i magen, kan det være blodtrykket som er årsaken.
4. Øyeskader/uklart syn
At synet blir dårligere med alderen er helt naturlig. Men hvis du plutselig begynner å se uklart, får blodflekker i øynene, eller opplever at du får tårer i øynene uten grunn, kan det være at blodtrykket ditt er for høyt. Øynene er, som alle andre organer, avhengig av godt blodomløp for å fungere optimalt.
5. Svimmelhet
Hvis du blir svimmel etter å ha reist deg, er det kanskje fordi du har spist for lite. Men hvis svimmelheten kommer uventet og uten forklaring, bør man kontakte en lege.
6. Kronisk tretthet
Tretthet kan skyldes mangel på søvn, stress eller andre sykdommer. Men det kan også være et symptom på høyt blodtrykk.
7. Fedme/overvekt
Selv om man er overvektig, har man ikke nødvendigvis høyt blodtrykk. Men risikoen for høyt blodtrykk er høyere om man er overvektig.
Men hvordan sørger man at blodtrykket ikke blir for høyt? Her får du noen tips:
– Spis sunt
– Ikke røyk
– Ikke drikk for mye alkohol
– Unngå negativt stress
– Unngå mat med mye salt
Mange har høyt blodtrykk uten at de vet det selv. Den eneste måten å finne ut om man har det eller ikke, er å snakke med en lege.