Mange igorerere disse symptomene på høyt blodtrykk. Disse tegnene bør alle kjenne til!

9338

Høyt blodtrykk er et helseproblem som rammer mange. Problemet emd høyt blodtrykk er at det som oftest ikke merkes, men det kan føre til dødelige sykdommer.

Å måle blodtrykket, samt vite hva symptomene på høyt blodtrykk er, kan derfor være livsviktig. Vi vil derfor sørge for at dere er godt informert om denne potensielt livsfarlige tilstanden.

Det første man må vite er hvorfor man får høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk er såkalt «velferdssykdom».

Fedme, streess, dårlig kosthold, røyking og høyt inntak av alkohol fører til høyt blodtrykk, spesielt kombinert med lite fysisk aktivitet.

Genetikk spiller også en rolle. Arv av høyt blodtrykk, åreforkalkning og diabetes kan gjøre det vanskelig å holde kontroll på blodtrykket. Her får du noen eksempler på symptomer ved høyt blodtrykk

1. Neseblod

Neseblod er i seg selv ikke farlig. Noen går det oftere enn andre. Nesen har mange små blodkar, som lett kan briste og begynne å blø.

Men noen ganger kan neseblod også være en indikasjon på at blodtrykket begynner å bli høyt – spesielt hvis du får vondt i hodet samtidig.

2. Kronisk tretthet

Du kan få mange milde symptomer ved høyt blodtrykk, som for eksempel tretthet. Hvis du ofte er trett uten å vite hvorfor, kan det være et symptom på høyt blodtrykk. Snakk med legen din.

3. Hodepine

Personer med høyt blodtrykk får ofte hodepine. Det har blitt rapportert både milde og kraftige hodepiner

4. Du legger på deg noen ekstra kilo

Fedme fører til høyere nivåer av stresshormoner i kroppen, noe som resulterer i høyere blodtrykk.

Hvis man er lite i fysisk aktivitet legger man gjerne på seg noen kilo, noe som også øker risikoen for høyt blodtrykk. Fedme øker dessuten risikoen for diabetes, som også kan påvirke blodtrykket.

5. Kortpustethet

Hvis du ofte og fort blir anpusten, og sliter med kortpustethet ellers, kan det være et tegn på at du har høyt blodtrykk.

Hvis du i tillegg har hodepine og ofte er trøtt, bør du snakke med legen din umiddelbart.

6. Tung snorking

Flere studier har vist sammenhenger mellom høyt blodtrykk og søvnapné. Søvnapné karakteriseres av tung snorking.

Hvis du føler deg trøtt på dagtid, og får høre av andre at du snorker, er det viktig å sjekke blodtrykket. Dårlig søvnkvalitet i seg selv kan også forårsake høyt blodtrykk.

7. Blødning i øyet

Blødning i øynene er vanlig hos personer med diabetes eller høyt blodtrykk. Et sprukket blodkar i øyet kan være en alvorlig indikasjon på at blodtrykket er for høyt.

8. Svimmelhet

Svimmelhet kan også være et tegn på høyt blodtrykk. Hvis du plutselig føler deg ør i hodet etter å ha reist deg, rørt mye på deg, eller spist lite, er det sannsynligvis ikke noe farlig.

Hvis svimmelheten kommer uventet og uforklarlig derimot, bør du dra til legen.

9. Tinnitus

Tinnitus kan oppleves pulserende, konstant eller uregelmessig. Det kan høres ut som rene toner, eller et morse-lignende pip.

Ifølge Christopher Cederroth, forskningsassistent ved Karolinska Institutet, kan én av årsakene bak tinnitus være høyt blodtrykk.

Så langt finnes det ingen bevis på at en bestemt diett eller mat senker blodtrykket, men mye tyder på at frukt og grønnsaker kan bidra positivt.

Del gjerne denne artikkelen, slik at flere blir oppmerksomme på faresignalene!