Forskere fant for 22 år siden noe inne i en hule som skulle vise seg å være ett fascinerende funn.
I 2994 fant forskere en sprekk i noen klipper i Frankrike. Det steg luft ut av sprekken, og forskerne bestemte seg derfor for å undersøke hulerommet som var i klippen nærmere.
Eventyrene Eliette Brunel-Deschamps, Christian Hillarie og Jean-Marie Chauvet et glimt av en grotte bak sprekken, som viste seg at den inneholdt dryppsteiner og fjellvegger.
Ikke noe spesielt, tenkte de.
Men da de kom dypere inn i klippens hulrom gikk det opp for dem at de befant seg midt i en 32.0000 år gammel tidslommen. En tidslomme, som nærmere inneholdt det som skulle vise seg å være noen av verdens eldste hulemalerier.
Inngangen til grotten kollapset på et tidspunkt, trolig for rundt 23.000 år siden.
For flere tusen år siden har hulemennene tegnet i hulen for å skildre hverdagen og hva de har sett rundt seg; mammuter, varianter av det vi idag kaller villsvin, neshorn, bjørner, løver, hester, reinsdyr, leoparder, bøfler, hyener og aper.
Man fant også skjellet av en gråbjørn som lå på et alter-lignende bord, som derfor menes å være brukt som et hellig offer av en art.
Chauvet-hulen, hulen ved Vallon-Pont-d’Arc ligger i regionen Ardèche.
Forskerne måtte ut fra tegningene fra istiden revurdere sine anslag over når grottens kunst ble utviklet og brukt i menneskets historie; nemlig mye tidligere en tidligere antatt, i følge undersøkelser av Chauvet-hulen.
I tillegg har forskernes funn hatt en markant innflytelse på verdenshistorie på grunn av malerienes kvalitet; de er langt mer sofistikerte og detaljerte enn man trodde var mulig å lage på våres forfedres tid.
[adsense2]
I 2014 ble Chauvet-hulen på Unescoc verdenskarvliste, selv om offentligheten fortsatt ikke har tilgang til området for å beskytte tegningene kan man se en kopi av stedet som turist (Cavern of Pent d’Arc).
Hvor utrolig er ikke dette? Fantastisk! DEL gjerne denne artikkelen med vennene dine på Facebook.