De oppdaget hulen i 1994 – 22 år senere får hulens hemmelighet hele verden til å måpe!

109578

Forskere fant for 22 år siden noe inne i en hule som skulle vise seg å være ett fascinerende funn. 

I 2994 fant forskere en sprekk i noen klipper i Frankrike. Det steg luft ut av sprekken, og forskerne bestemte seg derfor for å undersøke hulerommet som var i klippen nærmere.
Eventyrene Eliette Brunel-Deschamps, Christian Hillarie og Jean-Marie Chauvet et glimt av en grotte bak sprekken, som viste seg at den inneholdt dryppsteiner og fjellvegger.

hul1

Ikke noe spesielt, tenkte de.

Men da de kom dypere inn i klippens hulrom gikk det opp for dem at de befant seg midt i en 32.0000 år gammel tidslommen. En tidslomme, som nærmere inneholdt det som skulle vise seg å være noen av verdens eldste hulemalerier.

hul2 hul3 hul4

Inngangen til grotten kollapset på et tidspunkt, trolig for rundt 23.000 år siden.
For flere tusen år siden har hulemennene tegnet i hulen for å skildre hverdagen og hva de har sett rundt seg; mammuter, varianter av det vi idag kaller villsvin, neshorn, bjørner, løver, hester, reinsdyr, leoparder, bøfler, hyener og aper.

hul5 hul6

Man fant også skjellet av en gråbjørn som lå på et alter-lignende bord, som derfor menes å være brukt som et hellig offer av en art.

hul7 hul8

Chauvet-hulen, hulen ved Vallon-Pont-d’Arc ligger i regionen Ardèche.

Forskerne måtte ut fra tegningene fra istiden revurdere sine anslag over når grottens kunst ble utviklet og brukt i menneskets historie; nemlig mye tidligere en tidligere antatt, i følge undersøkelser av Chauvet-hulen.

hul9 hul10

I tillegg har forskernes funn hatt en markant innflytelse på verdenshistorie på grunn av malerienes kvalitet; de er langt mer sofistikerte og detaljerte enn man trodde var mulig å lage på våres forfedres tid.

hul11 hul12

[adsense2]

I 2014 ble Chauvet-hulen på Unescoc verdenskarvliste, selv om offentligheten fortsatt ikke har tilgang til området for å beskytte tegningene kan man se en kopi av stedet som turist (Cavern of Pent d’Arc).

hul13 hul14

Hvor utrolig er ikke dette? Fantastisk! DEL gjerne denne artikkelen med vennene dine på Facebook.