18. juni 2024

Forskning viser: Derfor kan det vær farlig å legge ut bilde av barna sine på nett!

De siste årene har sosiale mediers plass i livene våre bare blitt større og større. Plattformer som Facebook, Instagram og Snapchat utvikler seg stadig, og får flere brukere.

Derfor er det ikke overraskende at stolte, lykkelige foreldre gjerne vil dele bilder av barna sine, som de elsker mer enn noe annet, med venner og familie. Men hvor trygt er det egentlig å legge ut bilder av barna sine på nett?

Faktum er at det potensielt kan sette barna i fare. Derfor er det best å la være hvis man virkelig ønsker å holde barna sine trygge. Forskere har nå kommet frem til 7 grunner til at det kan være farlig å laste opp bilder av barna sine på internett:

1. Ting som publiseres på internett, blir på internett
Når noe lastes opp på nettet, forblir det der. For alltid. Uansett om du sletter bildene fra siden din, gjør kontoen din tilgjengelig kun for venner, eller hva det måtte være, som kommer bildene alltid til å være der ute et sted.

2. Det gir bort informasjon om identitet
Alle vet at det finnes mange merkelige mennesker i verden, og det samme gjelder på internett. Overgrepsforbrytere og andre personer med stygge intensjoner kan få tak i bildene og informasjon om barna dine.

Bilder av barn publiseres ofte sammen med informasjon om barnets identitet, som for eksempel navn og fødselsdato, hvilken skole de går på, hvilke hobbyer de har.

3. Barna kan bli politisert
De fleste barn vet lite om foreldrenes politiske ståsted og personlige meninger. Å publisere et bilde av barnet ditt som kan tolkes som en politisk uttalelse, eller med en politisk bildetekst, er ikke særlig lurt. Barna forstår enda ikke de underliggende detaljene bak dine meninger og oppfatninger, og det er ikke riktig at folk skal tro at barnet ditt har det samme politiske og ideologiske synet som deg. Når de blir gamle nok til å gjøre seg opp en egen mening så gjør de det.

4. Det kan påvirke barnets finansielle sikkerhet
Tro det eller ei, men flere banker har uttalt at det ikke er noen god idé å publisere bilder av barna sine på nett. Svindlere kan få tak i bildene, samt informasjon som fødselsdato, adresse, favorittfilm, navn på kjæledyr etc. Dette virker kanskje som uskyldig informasjon, men forbrytere kan bruke denne typen informasjon til kredittkortsvindel, lån, og andre lignende forbrytelser.

5. Det kan føre til mobbing
Vi nevnte tidligere i artikkelen at ting som lastet opp på nettet forblir der. Man kan i verste fall miste kontrollen over noe man laster opp, så fort det er publisert. Så hva skjer hvis feil bilde havner i hendene på feil folk? Det kan resultere i at barnet bli mobbet på skolen og på internett.

6. ID-tyveri og uønsket bruk
På samme måte som forbrytere kan grave seg frem til sensitiv informasjon om barna dine, kan det også forekomme ID-tyveri hvis man ikke er forsiktig med hva man publiserer. Bildene kan dessuten også misbrukes på mange måter, blant annet ved bildemanipulering og spredning.

7. Det bryter med barnas rett til et privatliv
Sist men ikke minst, når du publiserer bilder av barna dine på nett uten samtykke, bryter du deres rett til å ha et privatliv. Hvis barnet ditt ikke engang er gammelt nok til å vite hva ordet samtykke betyr, er det uten tvil for tidlig å legge ut bilde han/hun.

Nå sier vi ikke at alt dette kommer til å skje hvis du publiserer et bilde av barna dine på Facebook, men det kan skje. Internett er et enormt og skummelt sted, men vi blir ofte litt for naive fordi vi sitter trygt og godt hjemme i stua.

Tenkt deg godt om – er risikoen verdt det? Hva får man egentlig igjen for å dele bilder av barna sine på nett, annet enn bekreftelser på at de er søte og fine? Er det ikke nok at du selv synes barna dine er de fineste i hele verden, og at de vet at du synes det?

Del gjerne artikkelen med vennene dine!