Forskere avslører: Å miste hunden sin kan være like smertefullt som å miste en elsket person!

6966

Hvis du har elsket og mistet en hund før, vet du nøyaktig hva vi snakker om. Det er en utrolig smertefull opplevelse. Et kjæledyr er tross alt mye mer enn bare et dyr. Det blir som et ekte medlem av familien.

Mange trenger derfor tid til å sørge etter at de mister hunden sin, men det er ikke alle som forstår seg på dette – hovedsaklig de som aldri har hatt et kjæledyr selv.

Men nå har forskere komme frem til at tapet av en elsket hund kan medføre ekte sorg. De antyder faktisk at det kan være minst like vanskelig å komme seg over, som når tapet av en elsket person. Ifølge denne studien er det 5 grunner til at det er like tungt å miste hunden sin som for eksempel et elsket familiemedlem.

1. Tilknytning
Ifølge The Official Journal of the Human Behavior and Evolution Study, er tilknytningene våre til kjæledyr svært sammenlignbare med forholdene vi får til andre mennesker. Hjernene våre tolker disse tilknytningene likt. Derfor føler vi at hunden vår blir som et ekte familiemedlem.

2. Sorgen
Hjerne tolker altså tilknytningene likt. Men når du mister hunden din, kan du ikke sørge på samme måte som hvis du mister en person. Hvis en person som står deg nært går bort, kan du oppsøke psykolog eller rådgivning, få støtte fra familie, venner og bekjente, og kanskje til og med ta deg noen dager fri fra jobb.

Mister man hunden sin derimot, får man beskjed om å komme seg over det så fort som mulig. Det var jo bare en hund – og man kan alltids kjøpe en ny hund. Men det er ikke så lett…

3. Kjærlighet og komfort
Når man mister kjæledyret sitt, er det ikke bare en hund man mister. Man mister også alle følelsene hunden hadde for deg. All kjærligheten, komforten av å ha den til stede, lojaliteten. Det er mye å miste på en gang, og man kan føle seg veldig tom.

4. Minner og rutiner
Man tilbringer mye tid sammen med hunden sin. Koser seg hjemme, går turer hver dag, og besøker parken. Dette er rutiner vi blir vant til, så det føles veldig rart når hunden plutselig er borte.

5. Skyldfølelse
Mange hundeeiere må ta et vanskelig valg – de må velge om hunden skal avlives eller ikke. Det er naturligvis vanskelig å bestemme seg for at en hund, som man elsker så høyt, skal avlives. Men hvis alternativet er at den skal leve i smerte, velger de aller fleste å gjøre slutt på hundens lidelse. Det er i mange tilfeller det riktige valget, men det kan likevel gi deg dårlig samvittighet – noe som kan gjøre sorgen mye tyngre å takle.

Å miste en hund, eller et hvilket som helst kjæledyr, kommer alltid til å være hjerteknusende. Ikke tenk at du ikke kan sørge over tapet fordi det «bare var et kjæledyr».

Del gjerne artikkelen med vennene dine på Facebook!