Moren trodde 3-årige Kristoffer hadde litt stukket av en veps. Så ble plutselig hele kroppen hans blå!

3831

Sommeren har for fullt kommet til Skandinavia, og mange nyter det nydelige været. Å ta seg en forfriskende drink, gå barbeint i gresset, og ta seg et frisk bad er noe av det beste man kan gjøre i varmen.

Men det er ikke helt ufarlig å tilbringe sommerdagene utendørs. Det fikk 3 år gamle Kristoffer Norgarden vite – på en veldig smertefull måte.

Det varme været fører til at flere går barbeint, og da øker risikoen for at man tråkker på noe. Men da Kristoffer kom hinkende bort til moren i smerte, trodde hun ikke det var noe alvorlig.

«Jeg og guttene besøkte besteforeldrene mine. Så begynte Kristoffer plutselig å gråte, og satte seg på kneet mitt. Jeg trodde han hadde blitt stukket av en veps, eller skrapet seg opp på noe.» forteller mammaen Elisabeth til NRK.

Men etter 15 minutter begynte foten til Kristoffer å hovne opp – og han ble helt blå.

«Ambulansen og helikopteret kom raskt. De konstaterte at det var et hoggormbitt og vi ble fraktet til sykehuset i Skien.» sier Elisabeth.

Kristoffer fikk motgift og viste snart tegn til forbedring. Alt så ut til å gå greit – men så ble han plutselig verre. Mye verre…

Det viste seg at gutten hadde fått en blødning i tarmen. Han ble derfor fraktet til sykehuset i Oslo.

Legene målte blodverdiene til Kristoffer, som lå på rundt 5 – vanligvis skal det ligge rundt 11. Gutten raste også ned i vekt. Han gikk raskt fra 20 til 15 kilo.

Moren innså alvoret, og begynte virkelig å bli bekymret.

Hvordan man reagerer på hoggormbitt varierer, men barn får ofte kraftige symptomer. Det er veldig viktig å holde seg rolig hvis man har blitt bitt av en hoggorm.

Den norske zoologen Petter Bøckman forteller også at det er uvanlig mange som har sett hoggorm i år, siden været har vært så bra.

Når solen kommer frem, kommer også hoggormen ut.

«Akkurat nå er det jo fantastisk vær, og da vil hoggormen være aktiv store deler av dagen. Flere mennesker er også ute i naturen i finværet, og da vil naturligvis flere støte på hoggorm.» sier Bøckman til NRK.

Etter en og en halv uke på sykehuset fikk Kristoffer omsider dra hjem. Han overlevde, men det var noen tøffe dager.

«Jeg har fått mye mer respekt for hogorm, og jeg skal sørge for at barna har sko på seg når de går i skogen.» sier hun.

Del gjerne artikkelen med dine venner på Facebook!