Hater du mygg? Dette er grunnen til at nettopp DU blir stukket!

4128

Nå som sommeren snart er over oss for fullt, la oss ikke glemme den lille rakkeren som elsker å ødelegge festen for alle andre – myggen. Sommertid er myggtid, og med myggen følger mye ubehag. Men har du noen gang lurt på hvorfor myggen velger å stikke nettopp deg?

Mygg har ekstremt god luktesans og kan lukte pusten din fra en avstand på nesten 50 meter! De ser i farger, og er på mange måter det perfekte rovdyret. Det er derfor vanskelig å snike seg unna myggens årvåkenhet, men det er grep du kan gjøre for å framstå som litt mindre atraktiv for denne blodsugende natterangleren.

Det kan være flere grunner til hvorfor nettopp du er så fristende i myggens øyne. I denne artikkelen forteller vi deg hvilke faktorer som avgjør om du blir stukket eller ikke. Disse har å gjøre med kroppslukt, karbondioksid, klesvalg, bakterier og om hvorvidt du har drukket alkohol eller ikke.

Store personer utskiller større mengder CO2 når de puster og dette tiltrekker seg mygg. Dette gjelder også for gravide kvinner, som uthalerer større mengder karbondioksid enn det som er vanlig.

Metabolisme øker også CO2-utslippet. Personer som trener, har drukket øl, eller som forbrenner kolesterol raskt har en forhøyet metabolisme.

Også kroppslukten din kan ha noe å si om hvorvidt du blir stukket eller ikke. Myggen elsker visse typer kroppslukter. Særlig begeistret er de for svette, bakterier, melkesyre og urinsyre. Mmm!

Hvorvidt kroppslukten din tiltrekker seg mygg eller ikke har også å gjøre med genetikk. Forskere har oppdaget at noen mennesker har en medfødt lukt som frastøter seg myggen, og at denne er genetisk betinget. Grunnen til at du blir stukket, og ikke kameraten din, kan ha å gjøre med at du lukter bedre – ihvertfall for myggen.

Det har vist seg at også måten vi kler oss på har en del å si for sjansene for å bli stukket. Lyse klær er mindre atraktive for myggen enn mørke klær som sort og blått.

Hvordan holde myggen på avstand?

Det er mange grep du kan gjøre for å holde myggen unna. For det første bør du unngå stillestående vann. Vanndammer er et yndet tilholdssted for vår blodsugende nemesis. Det samme kan sies om høyt gress. Det kan derfor være lurt å klippe plenen ganske ofte. Unngå også at fulle vannbøtter o.l. blir stående rundt huset.

Pass på å dusje regelmessig. Myggen er som kjent svak for «pikante» lukter og elsker svette og bakterier.

Du bør velge lyse klær, og helst i et solid materiale som ikke så lett lar seg gjennomtrenge. Det kan også være lurt å bruke et myggmiddel, enten det er kjøpt eller hjemmelaget.

Husk også at myggen er mest aktiv rundt solnedgang og soloppgang. Dersom du sliter veldig med myggstikk kan det være lurt å holde seg inne på disse tidene, dersom dette lar seg gjøre vel og merke.

Hvordan behandle myggstikk

Dersom du blir stukket, og det er det jo en sjanse for at du blir, finnes det heldigvis ting du kan gjøre for å minske ubehaget. F.eks. kan is hjelpe mot hevelsene og kan dessuten lindre noe av kløen. Du kan også gni stikket, enten med tetreolje eller eplecidereddik, for å begrense hevelsen og kløen. Jo tidligere du får smørt deg inn, jo mer effekt vil det ha. Eteriske oljer av blant annet lavendel, eukalyptus og peppermynte kan også benyttes til å bli kvitt kløen ganske raskt.

Et annet råd, som særlig gjelder dersom du har fått mange stikk, er å ta et bad i en blanding av havregryn og vann. På apoteket finner du dessuten en rekke salver og kremer, blant annet skal aloe vera virke lindrende.

Blir du ALLTID stukket, eller kjenner du noen som gjør det? Del gjerne med vennene dine på Facebook!