15. juli 2024

Mammaen trodde hun ga datteren et ufarlig leketøy. Hun hadde ingen anelse om faren hun satte henne i!

Den er plutselig å se overalt: Den såkalte fidget spinneren. De fargerike leketøyene med kulelager som roterer i hendene på barn, tenåringer og voksne har blitt et populært tidsfordriv. 

Prinsippet er enkelt: Du holder spinneren på kulelageret i midten med pekefingeren og tommelen, og spinner den rundt med de andre fingrene. Jo mer kraft du bruker, jo raskere roterer de. Et ganske harmløst leketøy, ikke sant?

Det trodde Kelly Rose Joniec også, da hun ga en slik spinner til datteren sin. Men konsekvensene skulle vise seg å bli langt mer dramatisk enn hun noensinne hadde forestilt seg.

Mammaen fra Texas mistet nesten sin elskede datter Britton, på grunn av denne «harmløse» leken. Som så mange andre barn, var Britton veldig begeistret for de små lekene, og ble sjelden sett uten en spinner i hånden.

Men en dag, når Kelly og datteren var på vei hjem, hørte Kelly plutselig noen merkelige lyder fra baksetet. I det hun snudde seg, fikk hun sitt livs sjokk. Britton var helt rød, spytt rant ut munnen hennes, og hun var helt hvit i øynene. Moren stoppet bilen i full panikk, og prøvde å redde datteren med Heimlich manøveren – men til ingen nytte.

Med sine siste krefter pekte Britton på halsen sin, for å fortelle moren at hun ble kvalt av noe. En del av fidget spinneren. Kelly så ingen annen løsning enn å kjøre rett til nærmeste sykehus. Legene kunne se et kulelager i luftrøret hennes, men måtte ta røntgenbilder for å fastslå den nøyaktige posisjonen. Så ble Britton umiddelbart lagt inn for operasjon.

Heldigvis slapp Britton unna med skrekken – men Kelly vet at hundretusener av andre barn er i samme fare. Spesielt små barn. Derfor publiserte hun denne advarselen på internett:

«Jeg ønsker å utstede en advarsel til alle foreldre: Fidget spinners er for tiden veldig populært, og derfor veldig utbredt. Barn i alle aldre leker med de, men de har ikke kommet med noen skikkelige advarsler. Kulelagrene kan nemlig tas ut veldig enkelt. Så hvis du har barn (spesielt under 8 år), pass på. De kan kveles på de.»

Det er vanskelig å forestille seg at en tilsynelatende harmløs leke kan skape så mye dramatikk. De slapp heldigvis unna med skrekken, men vil sannsynligvis aldri undervurdere faren ved nye leketøy igjen. Forhåpentligvis når Kellys advarsel ut til mange foreldre, slik at ulykker kan forebygges.

Del gjerne denne artikkelen med vennene dine på Facebook!