15. juli 2024

Denne lille gutten mistet 75 prosent av synet. Fordi han lekte med DETTE populære leketøyet!

Leker, også de for de minste barna, blir stadig mer moderne, og er fulle av teknologi. Nesten alle leketøy har elektronikk i seg. Noen leketøy har til og med ekte lasere på seg.

Lasere finnes overalt i dag, ikke bare i leker. Også i kassaapparater eller laserpekere. Men selv om de øker i bruk, glemmer mange fortsatt at disse leketøyene ikke er helt trygge.

Øyelegen Dr. Ben Armitage fra australske Hobart, rapporterer om et spesielt tragisk tilfelle: I november 2015 klaget en 14 år gammel pasient over øyeproblemer. Når legen spurte videre, fortalte gutten at han hadde sett inn i en laserpeker, men at det var i et svært kort øyeblikk. Resultatet ble katastrofalt, for det korte øyeblikket var nok til å ødelegge synes hans.

En nærmere undersøkelse viste at laseren hadde brent begge øynene i nærheten av macula. Macula er et smalt definert område i det bakre sentrale området av netthinnen, omtrent ved bokstaven K på illustrasjonen nedenfor.

Gutten fortalte at han ikke hadde noen smerter, men synet hans ble umiddelbart svekket.

«Synet hans er redusert til 25 prosent, og dessverre er det lite sannsynlig at øynene hans blir bedre.» sier Dr. Armitage.

Synet blir muligens en smule bedre når hevelsen roer seg ned, men mest sannsynlig er den drastiske reduksjonen av synet permanent.

Dette tilfellet gjør det klart og tydelig at man må være ekstremt forsiktig med leketøy som laserpekere. La aldri barn leke med slike uten tilsyn!

Hvis du likevel skal kjøpe en laserpeker, anbefales det at du:

– Kjøper en som er klassifisert som klasse 1 eller 2, og med kraft som ikke overstiger 1 mW.
– Les instruksjonene før bruk
– Ikke bruk laserpekeren som et leketøy, de kan være ekstremt farlige.
– Rett ALDRI laserpekeren mot øynene, da det kan forårsake permanente skader på synet.

Del denne artikkelen så flere skjønner hvor farlige disse er!