Disse foreldrene har nettopp fått en baby. Men disse tingene skulle de nok gjerne ha visst om FØR!

2781

Å få sin første baby er en intens opplevelse for alle foreldre. Under svangerskapet, lever alle par gjennom et hav av forskjellige følelser.

Og noen ganger rekker man bare ikke å forberede seg helt på barnets ankomst. Men ikke fortvil, disse nyttige tipsene gjør livet med en nyfødt baby så mye enklere.

Før et par begynner å planlegge å få barn, bør de være klar over at med et barn, må man kaste alle sine andre planer overbord de neste 25 årene.

Så hvis det er noe du ønsker å gjøre, som for eksempel en spesiell ferietur eller lignende, gjør det før svangerskapet!

1. Google besvarer ikke alle spørsmålene du har.

På internett finner du som regel et svar. Problemet er bare at finner hundrevis av forskjellige svar, som alle motsier hverandre.

Kanskje har du noen venner som nettopp har fått baby, og som kan anbefale en bok om jobben som foreldre. De vil gladelig anbefale både 5, 10 og 50 forskjellige bøker, men holder å kjøpe en eller to. Sørg for å lese omtalene om boken du planlegger å kjøpe.

2. Planlegg dagen

Mange foreldre venner seg raskt til rutinene med mating, sovetid, bleieskift, etc. Men man bør likevel ikke glemme sin egen helse. Begge foreldrene må sette av tid til å spise selv, drikke, sove, og kanskje til og med trene litt. Og hvis man har en plan for dagen, går alt så mye enklere.

3. Foreldre har også behov

Selv mødre og fedre blir slitne og trenger tid til å hvile. Uansett hvor mye tid du trenger, om det er 5 minutter i løpet av en dag, eller en time på en uke: Planlegg hvordan dere skal bruke tiden, fra starten av uken til slutten. Du må ta deg til til å slappe av og være deg selv, så vel som du må tilbringe tid med babyen.

Og hvis du sliter, spør om hjelp. Mange foreldre, spesielt mødre, lider av depresjon etter å graviditeten.

Du trenger ikke å skamme deg over at du trenger hjelp. Ta i mot all den hjelpen du trenger.

4. Hver baby er unik

Babyer har eksistensielle behov: De må mates, legges, vaskes, etc. Og som foreldre er det ditt ansvar å tilfredsstille disse behovene. Hvis barnet uttrykker seg angående noen av disse behovene, selv om andre babyer kanskje ikke gjør det, er det helt normalt. Hver av oss er helt unike, helt fra begynnelsen av. Foreldre må kjenne sin egen baby, og kan ikke sammenligne den med andres.

5. Vær forberedt på å være uforberedt. 

Ingen nybakte foreldre har oppdratt en baby før, så alt er nytt for dem. Det er umulig å forbedrede seg på alt som kan skje, så ikke vær for streng med deg selv.

6. Forandringer i hjemmet

Sørg for at  hjemmet ditt er trygt for barn. Dekk over stikkontakter, sikre trappene osv.

7. Nyt tiden

Babyer vokser så fort! De blir større, og tiden ser ut til å flakse avgårde. Det høres kanskje ut som noe bestemoren din sier, men hør på det. Det er dog noe som ikke forsvinner, og det er minner. Derfor gjør du lurt i å spare på ting som hjelper deg å huske minnene. Som f.eks. babyens første antrekk, første par sko, etc. Ikke kast alt!

Spar noe fra hver seksjon av barnets liv som vekker minner i deg. Du vil ikke angre på det. Barnet ditt blir kanskje glad for det senere også.

Flere nyttige tips får du i videoklippet nedenfor.

Del gjerne denne artikkelen med venner og familie på Facebook!