Dette er den SKREMMENDE grunnen til at barn ikke skal bruke iPader for lenge!

3014

Nå til dags er det ikke uvanlig å se småbarn og barn som trykker vilt på telefoner eller nettbrett med berøringsskjerm, i flere timer i strekk.

Barn lærer mye raskere enn voksne, så det er tusen ganger lettere for dem å plukke opp ny teknologi, noe som gjør at telefoner og nettbrett tilsynelatende er perfekte leketøy for dem.

Mange foreldre vet hvor nyttige telefoner og nettbrett kan være når det gjelder barn: Barna kan spille lærerike spill, jobbe med finmotoriske ferdigheter – og sist, men absolutt ikke minst, de glemmer alt annet rundt seg.

I tillegg, som oss voksne, elsker barn å spille de mange morsomme spillene man kan laste ned.

Med apper laget for å lære og morsomme barnespill, kan foreldre føle seg trygge på at barna blir både underholdt og lærer noe nytt – mens hele deres oppmerksomhet er rettet mot skjermen.

Men dessverre hevder en ny studie publisert i Scientific Reports at det er en stor ulempe å la unge barn bruke teknologi med berøringsskjerm.

Så…Bør foreldre og besteforeldre være bekymret?

Mange smårollinger elsker å spille spill på foreldrenes eller søsknenes telefoner. I dag lages det til og med berøringsskjermprodukter spesielt for barn.

Men ifølge ny forskning, finnes det en svært viktig grunn til at barn ikke bør bruke enheter med berøringsskjerm.

Forskere ved Birkbeck University of London fant ut at småbarn som bruker produkter med berøringsskjerm, får mindre søvn enn barn som ikke gjør det.

Forskerne visste nemlig fra før at tradisjonell skjermtid, som fjernsyn og videospill, har vært knyttet til barns søvnproblemer, så de ønsket å se om mobiltelefoner og lignende skapte de samme problemene.

Og det de fant var utrolig – å bruke for mye tid på en enhet med berøringsskjerm, kan forårsake forstyrret søvn hos unge barn og smårollinger.

For hver time foran en berøringsskjerm, sover barn i gjennomsnitt 15,6 minutter mindre.

Men selv om bruken av berøringsskjermer påvirker mengden total søvn, fant de ingen sammenheng mellom nattlige oppvåkninger og skjermene.

Det er noen få hovedårsaker forskerne tror spiller en rolle i hvorfor skjermen påvirker søvnmengden.

En av årsakene er rett og slett at spilling på mobil/nettbrett kan medføre at man er våken lengre om kvelden.

En annen årsak er at innholdet kan gjøre barna for opprømt til å sovne.

Den tredje årsaken er at barn, på samme måte som voksne, blir påvirket av det sterke lyset fra skjermen, noe som kan påvirke cirkadiane rytmer og undertrykke melatonin.

Så bør foreldre slutte å la barna leke med enheter med berøringsskjerm?

Forskning sier at det sannsynligvis ikke trengs. På grunn av alt det positive – som for eksempel økt finmotorikk – alt handler om balanse.

The American Academy of Pediatrics anbefaler at barna ikke får mer enn en time om dagen på skjermen (uansett om det en tradisjonell skjerm eller berøringsskjerm).

DEL denne artikkelen slik at flere får med seg denne nyttige informasjonen!