Ikke overse DISSE 7 små atferdsproblemene hos barna dine. Det kan bli veldig problematisk!

11527

Selv om barn er fantastiske og morsomme, vet vi at de ikke alltid er like enkle å ha med å gjøre. Men å oppdra barna sine til å bli veltilpassede og respektfulle voksne mennesker, krever at læringen begynner tidlig. Men mens barna lærer, lærer også du som forelder.

Du lærer hva som fungerer, og hva som ikke virker – og hva du ikke kan tillate i det hele tatt. Å bygge grunnleggende moraler side om side med sosiale og akademiske ferdigheter er ingen enkel oppgave. Utfordringene er uunngåelige, men det er også belønningen!

Vi har laget en liste over vanlige problemer/utfordringer, samt noen strategier som kan hjelpe:

1. Sladring

Barnet ditt sladrer kanskje hjemme eller på skolen. Noen gjør det for å få andre i trøbbel, for å få positiv oppmerksomhet, eller for å ta igjen for sårede følelser. Andre tror oppriktig de hjelper ved å sladre på andre. Men barna trenger hjelp til å forstå hvordan de skal løse problemer og kriser, ikke hvordan de skal opptre som dommer i saken. Hør på hva de har å si, men veiled de mot en forståelse for hva det vil si å være årvåken i forhold til sladrehank.

2. Søsken-slagsmål

Rivaliseringen mellom to søsken kan bli ekstrem. Det finnes ingen øvre aldersgrense heller, da søsken i alle aldre blir uenige og krangler.

Finn årsaken til konflikten, og forby alltid fysiske kamper. Noen ganger er foreldrene selv årsaken til konflikten, ved at de favoriserer et av barna, eller er partiske i diskusjoner.

Husk å minne barna på hva det vil si å være en kjærlig familie, og lær dem å løse konflikter på en rettferdig måte (med eller uten din hjelp).

3. Kløende fingre

Det kan begynne med noe så enkelt som en eske fargestifter fra barnehagen, eller en pakke tyggegummi på butikken når du ikke fulgte med. Små barn vet ikke hva eierskap betyr, men det gjør eldre barn. Hvordan du reagerer på en slik hendelse legger grunnlaget. Hvis du tar barnet ditt i å stjele for første gang, finn ut hvorfor de gjorde det, forklar dem hvorfor det er galt, og få dem til å levere det tilbake med en unnskyldning.

Det er mange ting som får barn til å stjele ting. Det kan være at barnet ønsker oppmerksomhet fra venner og familie, er sjalu på at søsken får ting, eller mener han har behov tingen.

4. Er respektløse

Sarkasme, tilbakesnakk, trass holdning – Vi har alle våre dårlige dager, men noen linjer skal bare ikke krysses. Og tenåringer er ikke de eneste som mumler stygge kommentarer for seg selv og himler med øynene – respektløs oppførsel kan begynne så tidlig som i 2 års alderen.

Yngre barn prøver ofte å etterligne vokse, eldre barn, eller det de ser på TV, fordi de tror det er akseptabel oppførsel. Vær oppmerksom på hva de absorberer. Lær barna å uttrykke seg uten å være frekk eller sint, og hold roen mens du lytter.

Tenåringer gjennomgår mange emosjonelle forandringer, som kan føre til grinete utbrudd og lignende. Prøv å ikke reagere med sinne, og ikke ta ting personlig. Men gjør det klart at respektfull kommunikasjon er viktig. I ekstreme tilfeller kan det være nødvendig å tilbakekalle eller beslaglegge privilegier som en konsekvens av trassig oppførsel.

5. Lyver

Har du en skikkelig løgnhals i huset? Alder spiller en stor rolle i hvordan barn oppfatter virkeligheten. Når de er mellom 3 og 7 år gamle, har de en svært aktiv fantasi. Ved 6-7 års alderen derimot, forstår de godt hva det vil si å lyve, og tester mer enn gjerne grensene.

Det finnes mange grunner til at barn lyver: For å unnslippe trøbbel, behov for negativ oppmerksomhet, redd for skuffede foreldre, eller for å få noe fra noen.

Forklar de betydningen av ærlighet og tillit, og straff de på en måte som vise at lyving ikke tolereres. Men det er også viktig å være tilgivende når du forstår hva årsaken til løgnen var. Når løgn blir et vanlig problem, indikerer det mer seriøse problemer som lav selvfølelse, følelsesmessig stress eller atferdsforstyrrelse.

6. Sutring

Ofte går dette hånd i hånd med raserianfall, men det er alltid frustrerende. Men det første man må gjøre er å fastslå om barnet sutrer fordi han er syk eller skadet. Når det er utelukket, kan du se på det som et skrik etter oppmerksomhet. Småbarn prøver ikke å gå deg på nervene med vilje. De prøver rett og slett å få oppmerksomheten din ved å endre stemmen sin. Eldre barn bruker denne metoden for å få svar på noe, eller for å få ting som de vil.

Ditt beste våpen her er pokerfjes. Innfør en regel mot unødvendig sutring, med ingen svar som konsekvens for brudd på regelen. Forklar også barnet ditt at det er i deres beste interesse å bruke sin «fineste» stemme når de vil kommunisere med deg.

7. «Glemmer» manerer

Grunnleggende manerer lærer vi barna våre tidlig. Å si «takk», «vær så snill», og «unnskyld meg» er manerer som er rimelige å forvente. Men glemmer barna virkelig disse enkle ordene?

Dr. Sears anbefaler å ikke være for påtvingende når man skal lære barna manerer, men at man heller minner barna på at det er viktig å være nådig og hensynsfull overfor andre. Det er også viktig at du som forelder setter et godt eksempel.

Del gjerne denne artikkelen med dine venner på Facebook!