Den lille jenta ble bevisst smittet med HIV. Grunnen er like utrolig som den er genial!

4122

Den nå 11 år gamle Emily Whitehead fra Philipsburg, Pennsylvania (USA) lever et lykkelig liv, går på skole, og liker å spille fotball.

At hun i dag kan leve som hun gjør, var det ingen som trodde for noen år siden. Hun led nemlig av uhelbredelig kreft. Men legene klarte å redde henne, med en veldig risikabel prosedyre – hvor HIV-viruset, som forårsaker AIDS, ble genmodifisert.

I denne behandlingen, ble kreftcellene angrepet på to uvanlige måter: Av et deaktivert HIV-virus, og av kroppens egne celler. Emily led av «akutt lymfoblastisk leukemi». Hun hadde gjennomgått to runder med cellegiftbehandling, men det viste ingen effekt. Men siden legene absolutt ikke ville gi opp den da 7 år gamle jentas liv, våget de å prøve seg på en ny, risikabel metode.

Behandlingsmetoden, som kalles CTL019, går ut på at hvite blodceller (T celler) blir genmodifisert ved hjelp av det deaktiverte HIV-viruset, til å drepe kreftcellene. Det kan dog oppsto svært alvorlige bivirkninger. Emily måtte tilbringe noe tid på akutten, da hun plutselig fikk høy feber, men symptomene gikk over etter kort tid.

Pasientene som gjennomgår denne behandlingen står ikke i fare for å bli HIV-infisert.

«Det er umulig å få HIV eller andre infeksjoner av denne behandlingsmetoden» forklarer Stephan Grupp, en ekspert i pediatrisk onkologi.

Men dessverre fungerer ikke metoden på alle typer leukemi, fordi ikke alle pasienter har proteinet CD19.

I en studie, ble 19 og 27 pasienter suksessfullt behandlet med denne metoden, men noen av de fikk tilbakefall.

Behandlingsmetoden benytter kun på pasienter som ikke har fått effekt av andre metoder, som f. eks. cellegift. Om Emily har blitt helt helbredet gjenstår fortsatt å se, men det ser lovende ut.

I videoen nedenfor kan du høre hele den fantastiske historien om Emily.

Forskere jobber stadig for å finne flere overflateproteiner som kan drepe kreftceller. For mange kreftpasienter kan dette bli livreddende.

Del denne artikkelen med dine venner på Facebook!