Denne helten som reddet 669 barn under 2. verdenskrig. Men han ante ikke hva som skulle skje under TV-showet!

731

Av og til trenger vi alle en historie om en utrolig helt som kan hjelpe oss gjennom en vanskelig dag. Briten Sir Nicholas Winton er den helten. Under 2. verdenskrig arrangerte Winton i all hemmelighet arrangert en trygg gjennomgang for 669 jødiske barn fra fire nazist-okkuperte land. Når de ankom hans hjemland, England, gjorde Winton alt i sin makt for å sikre at britiske familier ville ta imot barna.
Hele operasjonen tok åtte tog og en masse planlegging. Winton holdt hele operasjonen så hemmelig at ikke engang kona hans visste om det før et halvt århundre etterpå, da hun oppdaget en utklippsbok på loftet, som inneholdt en liste over navnene på alle barna han hadde reddet.

Winton gikk bort i 2015, i en moden alder av 106, men opptakene av Winton fra en episode av BBCs «That’s Life» fra 1988 har i det siste dukket opp på nettet.

Winton ble filmet mens han satt i publikumet, der alle var barn han hadde reddet under krigen. Helt frem til det øyeblikket der alle reiser seg opp rundt ham hadde Winton ingen anelse om hvem publikums-medlemmene var.

Så hvordan var denne utrolige gjenforenelsen gjort mulig? Vel, Wintons kone, Greta, sendte ut brev til alle de 669 barna på listen hans. Over 200 svar ble mottatt, og flere av dem sa seg enige til å bli med på programmet. Greta lyktes i å organisere gjenforenelsen i all hemmelighet. Med tårer i øynene, snur Winston seg rundt når han plutselig skjønner hvem de er, og at han er grunnen til at de alle er i live i dag. For en fantastisk historie!

[adsense2]

 

Etter hans død i 2015 hyllet den daværende britiske statsministeren David Cameron Sir Nicholas, og twittret: » Verden har mistet en stor mann. Vi må aldri glemme Sir Nicholas Wintons medmenneskelighet da han reddet så mange barn fra holocaust.»
Daniel Taub, Israels ambassadør til Storbritannia, sa: «Han var en helt av vår tid, etter å ha reddet 669 jødiske barn fra naziregimet. Hans arv, som et lyspunkt i en tid med mørke, vil for alltid bli husket.»
I disse prøvende politiske tider er det viktig å huske at de med modige hjerter og åpne sinn er de som alltid vil bli husket, Sir Nicholas Winton beviser det. Se det rørende klippet nedenfor.