19. juli 2024

Slik forandres kroppen når du slutter å røyke: Her er 10 ting som vil får deg til å slutte I DAG!

Det er ingen nyhet at røyking ikke er bra for deg, men mange vet faktisk ikke om de utrolige tingene som faktisk skjer i kroppen når man SLUTTER å røyke.

Nikotin er avhengighetsskapende og det er derfor ikke rart at så mangle sliter med å slutte. Men det er aldri for sent å gjøre kroppen en tjeneste, det gjelder bare å finne riktig motivasjon og ha en god dose viljestyrke!

Ikke bare vil du spare en masse penger om du slutter å røyke, men det finnes også mange helsefordeler som du bør vite om! Her er 10 ting som skjer i kroppen når du dropper røyken:

1. Etter 20 til 30 minutter:

Blodtrykket og pulsen din synker. Hendene blir varme.

2. Etter 8 timer:

Syrenivåene i blodet øker, og etter bare 12 timer begynner karbonmonoksidet i blodet å synke til normale nivåer.

3. Etter 48 timer:

Smak- og luktesans forbedres. Dette er en av de tingene som de som slutter å røyke merker best. Plutselig kan du nyte flere herlige smaker og dufter!

4. Etter 3 døgn:

Abstinensene kommer til å melde seg, men hold ut! Tre dager etter din siste røyk så begynner luftrørene dine å slappe av. Om du ikke la merke til at pusten din var anstrengt før kommer du uansett til å merke forskjellen nå! Nå kommer det til å bli lettere å ta del i fysiske aktiviteter.

5. Etter 2-3 uker:

Nå har du fått bedre utholdenhet, samt fått bedre sirkulasjon og bedre lungefunksjon.

6. Etter 1-9 måneder:

Etter denne tiden har lungefunksjonen din forbedret seg betraktelig, noe som minsker risikoen din for slim og infeksjoner. Du kommer også til å kjenne at du har mer energi.

7. Etter 1 år:

Etter å ha gått et helt år uten å røyke har du nå halvert risikoen din for hjertesykdommer.

8. Etter 5 år:

Fem år etter du hadde din siste sigarett har du nå halvert risikoen din for å få ulike former for kreft. Du har også langt mindre risiko for å få slag.

9. Etter 10 år:

Lungekreft er et av de vanligste problemene blant røykere, og krever alt for mange liv i dag. Etter ti år har du nå halvert risikoen for dette.

10. Etter 15 år:

Det er faktisk aldri for sent å slutte å røyke. Selv om du har vært avhengig store deler av livet ditt så er nå risikoen for en tidlig død til å være like liten for deg som for noen som aldri har røykt før, nå som du har vært røykfri i 15 år. Du får selvfølgelig også alle de helsemessige fordelene nevnt ovenfor.

For å oppsummere, er dette det du kan se frem til om du bare kommer deg igjennom første del av abstinenssymptomer:

  • Du får mer energi
  • Du får bedre utholdenhet, og kan lettere komme i bedre fysisk form
  • Du klarer å puste bedre
  • Du minsker risikoen for sykdommer og infeksjoner
  • Du halverer risikoen for kreft og hjertesykdommer.

DEL denne artikkelen på Facebook så kanskje du kan hjelpe noen med å stumpe røyken for godt!


[widget id=»text-13″]