Dagen han skal begraves avsløres sannheten om kroppen hans. I 50 år har han holdt dette hemmelig!

1086

Store prestasjoner innen medisin i det 19. århundre skyldes hovedsaklig en lege, hvis navn ble en legende: Dr. James Barry. Men dessverre ble prestasjonene hans glemt, på grunn av det utrolige mysteriet han holdt skjult hele livet – som først ble kjent etter at han døde.

Blant andre ting, var Dr. Barry klar over viktigheten med god hygiene på sykehusene. Takket være hans strenge rutiner, var han i stand til å redusere antall dødsfall på et militærsykehus på Krim, med 90 %. Han bygde medisinske institusjoner i Sør-Afrika og Jamaica, hvor det tidligere var ingen. Han oppdaget farene med rustede vannrør, og isolerte kolera og lepra epidemier. Som kirurg var han også vellykket, da han ble den første til å gjennomføre keisersnitt hvor både mor og barn overlevde. Det var også det første keisersnittet på det afrikanske kontinentet, noensinne.

Men alt dette var meningsløst, da han døde i 1865 og tjenestepiken hans gjorde en sjokkerende oppdagelse på kroppen hans…

1

Dr. Barry nådde den høyeste militære rangen man kan nå som lege, etter at han jobbet som medisinsk offiser i ulike britiske kolonier. Men etter at han døde, nektet militæret for at Barry hadde tjenestegjort, og alle prestasjonene hans ble ignorert, på grunn av den sjokkerende oppdagelsen tjenestepiken hadde gjort: Den berømte legen og kirurger James Barry var faktisk en kvinne!

2

Det viste seg at denne James Barry aldri eksisterte – ikke før han begynte å studere medisin i 1809. James Barry var nemlig Margaret Ann Bulkey, som ble født i Irland i 1789. Foreldrene hennes var fattige, men onkelen James Barry var en kjent kunstner. Det var ham hun tok navnet fra. Familien ønsket at Margaret skulle utforske sitt potensialet, få en bedre fremtid, og de ville at hun skulle studere medisin. Det var dog ikke tillatt for kvinner å studere medisin på den tiden. Derfor valgte Margaret den risikable planen om å kle seg ut som en mann.

Margaret fikk støtte fra en annen onkel, General Francisco Miranda, som var en prominent politiker fra Venezuela, som kjempet for uavhengighet fra Spania. Han overtalte henne til å komme til Venezuela etter studiene, og han sørget for at hun kom seg dit. I Sør-Amerika kunne hun praktisere medisin som kvinne.

3

Ting gikk dog ikke etter planen, da General Miranda ble arrestert av spanjolene i Cadiz. Etter to år i fengsel, døde revolusjonæren. For Margaret ble konsekvensen at hun måtte bli i Storbritannia – og at hun ikke kunne falle ut av rollen som Dr. James Barry.

Til slutt vervet hun seg til hæren for å reise utenlands, for å komme seg bort fra strenge og konservative England. Hun kunne skjulte det faktum at hun var en kvinne, men hennes vanskelige personlighet ga henne trøbbel. Dr. Barry var en kranglevorne karakter, og duellerte selv når noen stilte spørsmål ved maskuliniteten hans.

I Sør-Afrika ble Dr. Barry, eller Margaret, venn med guvernør Charles Somerset. Forholdet mellom de to ble tolket som homoseksuelt, noe som skadet den politiske karrieren til guvernøren betraktelig.

4

I 1864 reiste Dr. Barry tilbake til England. Ett år senere døde han av en sykdom han hadde fått på et oppdrag i kalde Canada. Etter dødsfallet oppdaget hushjelpen den store hemmeligheten Barry hadde holdt på i over 50 år: Som om det ikke var sjokkerende nok at han faktisk var en kvinne, hadde hun strekkmerker på magen – en indikasjon på at hun hadde vært gravid.

 

[adsense2]

 

5

Skandalen satte bare Margarets medisinske prestasjoner i skyggen, men også det faktum at alt dette ble oppnådd av en kvinne. Det har blitt helt glemt, til tross for alle livene hun reddet.

I videoen nedenfor får du hele historien gjenfortalt på engelsk.

Del gjerne den spennende historien om Dr. James Barry med dine venner på Facebook!