Barnesykehus har brukt dette trikset mot dårlig søvn i årevis. Dette merkelige trikset burde alle teste!

2887

Å ha søvnvansker et et kjent fenomen. 

Flere enn hver tiende nordmann har i dag søvnproblemer og det har skjedd en fordobling i Norge i de siste 30 årene.

Stress er vanligvis hovedårsaken til at vi sover dårligere og jo vanskeligere problemet er, desto viktigere er det å ta det på alvor.

For i det lange løpet påvirker søvnproblemer både din fysiske og psykiske helse i stor grad.

Det finnes såklart medisiner for å løse søvnproblem, men det finnes også smartere og sunnere alternativ til å ta piller…

Jeg synes i hvert fall at denne spesielle dynen virker som en veldig smart løsning, så derfor vil jeg dele dette tipset.

sov1

Å sove med en ”tyngdedyne” er en fortsatt relativt ukjent måte å bekjempe søvnproblemer på.

Som navnet tilsier så er dette en dyne med ekstra vekt og det kan være fyllt med ulike materialer – for eksempel plastkuler, bønner, erter, ris eller korn som sys inn i forskjellige lommer.

sov2

Tyngden på dynen kan nemlig virke beroligende, i følge forskere. Det føles nesten ut som du blir klemt og får litt massasje.

”Arbeidsterapeuter har observert at en veldig lett berøring advarer nervesystemet men at dype trykk er avslappende og beroligende”, skriver blant annet Temple Gradin i en studie.

Når tyngdedynen omslutter kroppen med et lett trykk kan produksjonen av serotonin, som gjør oss avslappet, øke. Serotonin gjøres om til melatonin, kroppens eget søvnhormon.

 

[adsense2]

 

En svensk studie fra Örebro universitet har undersøkt tyngdedynens effekt.

”Alle som deltok i studien fortalte at søvnen hadde blitt endret siden behandlingen med tyngddynen startet. Det framkom at innsovningstiden ble kortere, antall søvntimer per natt økte og de våknet sjeldnere i løpet av natten ved bruk av tyngdeteppe, rapporterer forfatterne i sin avhandling”.

sov3

Flere barnesykehus og psykiatriske institutter har brukt denne dynen i flere år, for å berolige pasienter som lider av søvnløshet.

Det har fremfor alt vært en fremgangsrik metode for personer med ADHD og Aspergers syndrom.

Men alle barn og voksne som har problemer med å sove kan få nytte av dynen.

sov4

Naturligtvis kan du også kjøpe en tyngdedyne hvis du ønsker det, men det koster en hel del.

Et tips er å sy dynen helt selv. Fordelen er at det er billigere og du kan tilpasse størrelsen og vekten etter dine egne behov.

Dynen bør veie ca 10 prosent av kroppsvekten hos personen som skal bruke den, og du må fylle dynen slik at vekten blir jevnt fordelt.

Men pass på! Tyngdedynen bør ikke brukes av personer med puste- og sirkulasjonsproblemer.

I videoen under kan du få tips til hvordan du syr din egen tyngdedyne.

Del gjerne dette videre hvis du vil hjelpe noen som har problemer med søvnen!