Gutten uten ansikt forlater landet sitt i 2 år. Når han kommer tilbake, kan familien knapt tro sine øyne!

2099

Yahya El Jabaly er en 3 år gammel gutt som bor med familien sin i nærheten av Tanger i Marokko. På grunn av komplikasjoner under svangerskapet, vokste ikke beina i ansiktet hans riktig i sammen, som førte til at han ble født uten store deler av ansiktet sitt. Yahya hadde nesten ingen øyne, ingen øvre kjeve, og i stedet for en nese, hadde han bare et hull.

yahya1

Hver dag opplever han og familien nye utfordringer. Ikke bare er han blind, men han kan heller ikke snakke. Dette gjør det svært vanskelig for ham å leke med andre barn. For at folk ikke skal stirre, dekker foreldrene til ansiktet hans når de er utendørs. I flere år har de prøvd å finne en lege som kan operere lille Yahya, men det syntes å være håpløst. Alle leger har avvist dem, og sier at risikoen er for stor for en slik operasjon – det vil si at Yahya kan dø av å opereres. Men selv uten å ha blitt operert, lever han svært farlig. Siden han har åpne hull i ansiktet, står han alltid i fare for å alvorlige infeksjoner.

Men så kom hjelpen fra en ukjent kilde: Faren til Yahya la ut et bilde av ham i et Facebook-innlegg, som en marokkansk kvinne som bodde i Australia oppdaget. Hun ble så rørt av historien hans, at hun kontaktet familien.

Kvinnen het Fatima Baraka og hadde nettopp blitt frisk fra brystkreft. Nå ønsker hun at familien El Jabalya får hjelp. Fatima kontaktet den berømte, australske kirurgen Tony Holmes, som vakte oppsikt da han opererte de siamesiske tvillingene Trishna og Krishna fra Bangladesh. Fatima ble overlykkelig da legen gikk med på å operere Yahya.

«Jeg er overbevist om at det er riktig for alle,» sier Dr. Holmes før operasjonen.

Fatimas generøsitet tok enda ikke slutt. Hun betalte fly og overnatting for Yahya og hans familie, og samlet inn penger til å betale for operasjonen. I Melbourne møtte gutten Fatima for første gang.

yahya2

Den lille Yahya måtte gjennomgå en hel rekke undersøkelser før han kunne gjennomføre operasjonen. Heldigvis passerte han hver test, og var snart klar for prosedyren. Dr. Holmes planla å ta en bit av guttens kranie, og lage en nese av det. Og siden stemmebåndet hans fungerte, var det også en mulighet for at Yahya kunne begynne å snakke.

Operasjonen var svært komplisert og innebar betydelig risiko, men Dr. Holmes var bestemt på å få det til.

«Min største bekymring er om han er sterk nok for kirurgien. Vi vet ikke nøyaktig hvor mye han kan tåle,» sa legen før operasjonen.

 

[adsense2]

 

Den første operasjonen, hvor de dannet Yahyas ansikt, tok 20 timer.

Men operasjonen var en stor suksess! Etter 18 lange måneder i Australia, kunne nå den 5 år gamle gutten fly hjem med familien sin.

Yahya venter fortsatt på en rekke små operasjoner, men livet hans er nå mye lettere. Alt takket være en generøs kvinne på den andre siden av kloden, og en begavet kirurg. Yahya trenger ikke lenger å dekke seg til, men kan nå være stolt og vise seg fram til verden.

yahya-na

Gjerne DEL denne historien med vennene dine på Facebook!