Moren fødte sønnen alt for tidlig: da fant hun fram hagehanskene, og hylles nå av tusenvis!

32338

Sønnen hennes veide under 900 gram da han ble født, og da sykehuspersonalet så hva moren gjorde, grep de telefonen.

Det er kjent at nyfødte barn er roligere sammen med foreldrene sine, og at barn som er født for tidlig, ofte trenger å bli berørt av mor eller far for å overleve.

Dette skjedde med den for tidlig fødte amerikaneren Yamilie Jackson, da hun i 2012 fødte sin sønn 12 uker for tidlig. Gutten veide under 900 gram, som resulterte i en innleggelse på 155 dager på en avdeling for barn som var født for tidlig.

Da gutten hennes var på denne avdelingen, var hun der hele dagen, men ble nødt til å dra hjem for å sove og spise om kveldene, som hun syntes var vanskelig. Yamilie er utdannet Phd. i ergonomi og human ingeniørvitenskap, og hun begynte derfor å desperat finne en måte som kunne bevare sønnens følelse av at hun var nær ham, selv om hun var hjemme.

Resultatet ble en hagehanske fylt med bønner, som sønnen hennes kunne sove med. Før han fikk den, sørget hun for at hansken luktet som henne, ved å klemme den og sove med den. Tanken var at den faste, men likevel bløte, hansken, kombinert med lukten skulle berolige sønnen og få han til å tro at det var hendene hennes.

tidlig født1

Ideen fikk så mye oppmerksomhet på avdelingen hvor moren og sønnen, Zack, ble utskrevet fra, at Yamile Jackson ble ringt opp av sykepleierne i ettertid.

– De hanskene du lagde til Zack… Kan du lage slike til resten av avdelingen? spurte de.

[adsense2]

Og det gjorde Yamile. Hun lagde 100 stykker til avdelingen, og begynte samtidig å forske på hvordan hanskene hadde en innvirkning på barna. I dag har hun firmaet «Nurtured by Design», som selger de til andre familier med for tidlig fødte barn, og til sykehus.

 

tidlig født2

Hun mener at hanskene stimulerer berøring fra foreldrene, som hjelper for tidlig fødte barn å regulere åndedrett, hjerterytme og mengden oksygen i blodet.

Effekten av hanskene har blitt undersøkt av eksterne forskere, som har inndelt for tidlig fødte spedbarn i tre uker: Noen som ikke hadde slike hansker, noen som fikk hansker, og noen som fikk hansker med morens lukt.

Barna som hadde hansken uten lukt, hadde en tredjedel mindre anfall enn barna som ikke hadde noen hanske. Barna som hadde en hanske med morens lukt, hadde ingen anfall i det hele tatt.

Konklusjonen på studiet ble at hanskene er en effektiv måte å motvirke utviklingsproblematiske adferdsmønstre hos barna senere i livet, fordi de får bedre søvn og oksygen i hjernen, som de trenger.

Dette skal fortsatt forskes mer på, men de første forsøkene er veldig positive, da de virker til å redusere pauser i pusten, som kan forårsake vuggedød, og redusere tilfeller hvor hjerterytmen faller, som ikke sikrer nok oksygen til hjernen.

Yamiles sønn har det veldig bra, og er nå en frisk og rask ungdom!

 

tidlig født3

Gjerne del denne med vennene dine! Så utrolig!