Da moren får demens legger sønnen om kostholdet hennes. Nå hylles de av eksperter over hele verden!

2705

For tre år siden begynte Mark Hatzer å merke at hans 82 år gamle mor, Sylvia, var i ferd med å bli glemsk. Det startet med små, nesten umerkelig ting, men ble snart mer alvorlig, og han ble nødt til å legge henne inn på sykehjem.

Tilslutt gikk det så langt at hun ikke lenger gjenkjente sin egen sønn. Hun skjønte ikke selv at hun var dement, og ved et tilfelle beskyldte hun pleieren for å ha kidnappet henne. Men tross alt dette ga ikke Mark opp.

I 1987 døde faren av et hjerteattak. Fra da av var moren den eneste familien Mark hadde. Etter at moren ble dement følte Mark at han hadde mistet begge foreldrene.

«Jeg var fortvilet og følte meg ensom,» forteller Mark, «som om jeg ikke lenger hadde noen familie. Vi gikk fra å være en lykkelig familie til å bli en familie i krise.»

I stedet for å la Sylvia ta reseptbelagte legemiddler, undret Mark på om det ikke fantes en annen vei. Kanskje en ny diett kunne få henne til å huske mer?

Det var kanskje et skudd i blinde, men Mark forsøkte likevel. Etter å ha lest om forskjellige kosthold kom han fram til at middelhavsdietten, kombinert med et nordisk kosthold med mye bær, virket å ha størst potensiale.

Mark satte derfor moren på en ny diett hvor særlig to matvarer var viktige, ifølge sønnen.

Valnøtter og blåbær inngikk i de fleste måltidene.

«Alle vet at fisk er bra for hjernen, men også blåbær, jordbær og valnøtter er med på å styrke ´de små grå´,» ifølge Mark.

Sylvia begynte også å spise andre sunne matvarer som brokkoli, havre, søtpotet, grønn te og mørk sjokolade. Og med tiden merket Mark forbedring hos moren.

«Det var ikke et mirakel som skjedde over natten, men etter noen måneder begynte hun f.eks. å huske bursdager. Hun ble mer oppmerksom og mer ´våken´,» forteller Mark.

Ved å legge om kostholdet har Sylvia opplevd stor forbedring.

«Mange tenker at en alzheimerdiagnose betyr at livet er over. Du vil ha gode og dårlige dager, men livet tar ikke slutt,» sier Mark.

Landsforeningen for alzheimer i Storbritannia er positiv til dietten. De har gått ut og støttet familien og har atpåtil delt suksessformelen på sine hjemmesider.

«Det er fantastisk å se hvordan Sylvia med hjelp fra sønnen har klart å finne en plan som fungerer for henne og hennes diagnose,» forteller Sue Clarke fra Alzheimer Society. «Det finnes for øyeblikket ingen kur mot demens, men med jevnlig mosjon, riktig kosthold og kognitive øvelser kan du håndtere sykdommen mer effektivt.»

I tillegg til de nye matvanene har Sylvia begynt å gå daglige turer, hun sover bedre og sosialiserer mer med andre mennesker. Hun har også begynt å spille hukommelsesspill og legge puslespill.

For å hedre Sylvia, og for å hjelpe andre med demens, har hun blitt invitert til dronning Elizabeths årlige hagefest.

«Å vite at hun har hjulpet andre mennesker har vært viktig for mamma,» forteller Mark. «Jeg gjorde det for min mor, men om vi også har hjulpet andre mennesker er jo det bra.»

Del gjerne historien med vennene dine på Facebook!