Babyen ble dumpet av foreldrene på grunn av det «vannskapte»ansiktet. Men se nøye etter 30 år senere!

10378

Vi lever i en verden hvor det ofte gjelder å gjøre som alle andre, og prøve å ikke skille seg så mye ut. For hvis du ikke gjør det og ikke er som alle andre, da er du «rar» eller «unormal».

Bare spør Jono Lancaster, et menneske av kjøtt og blod, akkurat som alle andre – men som dessverre har fått smertefulle påminnelser om hvor grusomt verden kan behandle oss.

Jono ble født i 1985, men han så ikke ut som de andre barna. Han ble født med Treacher Collins syndrom, en genetisk lidelse som rammer 1 av 50.000 mennesker. Enkelt forklart betyr det at ansiktet hans preges av omfattende symmetriske misdannelser.

En og en halv dag etter fødselen ble han dumpet av foreldrene sine – på grunn av hvordan han så ut.

«Da jeg ble født, var de i totalt sjokk. Jeg forlot sykehuset 36 timer etter fødselen. Sosialtjenesten fant noen som kunne ta vare på meg. Fostermoren min var en kvinne som heter Jean.» forteller Jono.

Tiden fremover var mildt sagt tøff for Jono. Flere år med mobbing preget oppveksten hans.

«Det føltes som om jeg var alene, og det føltes som om jeg var den eneste personen i verden som var som meg. Folk er heldige nok til å vinne i lotto eller bli fotballproff, lege eller advokat, men hvorfor måtte jeg være slik?» forteller Jono.

Det man også må vite om Treacher Collins syndrom, er at det ikke påvirker barnets intelligens på noen måte. Så det eneste mobbingen gikk ut på, var altså guttens utseende.

Men Jono nektet å la bøllene vinne – og ved sin side hadde han en fantastisk kvinne.

Fostermoren Jean kjempet gjennom Jonos oppvekst for å gjenforene han med sine biologiske foreldre. Men da de nektet å svare på brevene hennes i 5 år, tok hun til slutt det siste steget – og adopterte gutten den 18. mai 1990.

«Jeg har to bursdager! Jeg pleide å fortelle andre barn at mammaen min dro på sykehuset og så på alle babyene, og valgte meg.» sier Jono.

Med kjærlighet og omsorg fra Jean, og sin egen vilje, vokste Jono opp til å bli en positiv gutt – fast bestemt på å bruke alle sine erfaringer til noe godt.

Derfor vier han nå, som 30-åring, dagene sine til å reise verden rundt for å fortelle om hvordan det er å leve med Treacher Collins syndrom. Han møter barn med alle mulige funksjonshemninger, gir dem håp og støtte – og snakker med foreldrene deres om barnas situasjon.

Ett av barna som Jono har møtt er 2 år gamle Zachary Walton fra Australia.

Til tross for sin unge alder, hadde Zachary allerede blitt mobbet for sykdommen og det deformerte ansiktet sitt. Men i Jono har han en venn for livet.

«Da han sa at han skulle komme til Australia, visste vi at vi måtte møte ham. Det gjør oss så glade å se Zack møte noen som er som han.» sier Sarah Walton, Zacharys mor.

Da Jono og Zachary møttes for første gang i november 2014, ble dette bildet lagt ut på Facebook – og det er så rørende!

I videoklippet nedenfor forteller Jono historien sin selv – og du kommer garantert til å bli rørt.

Selv om historien hans begynner så tragisk, er det virkelig oppløftende å se styrken og motet han har fått, og som han nå bruker til å hjelpe andre.

Man skal aldri dømme, mobbe eller diskriminere noen.

Del denne artikkelen med vennene dine hvis du er enig!