Fire ting du ALDRI bør gjøre hvis du har blitt bitt av flått. Dette bør alle vite!

10439

Hvis du liker å være utendørs på sommeren, vet du sannsynligvis at det kan være en god ide å sjekke seg nøye for flåttbitt når man kommer inn og kler av seg.

Flått er små edderkoppdyr som dessverre dukker opp hver sommer, og lever av å suge blod fra mennesker og dyr. Men til tross for sin beskjedne størrelse, kan de være farlige.

For å beskytte deg selv på best mulig måte, kan det være greit å bruke insektmiddel og heldekkende klær, men uansett hvor mye du forebegynner, kan du likevel bli bitt.

Her får du noen tips til hva du skal og hva du ikke skal gjøre hvis du har blitt bitt.

1. Bruk en spiss pinsett
For å fjerne flåtten på best mulig måte, trenger du de riktige verktøyene. En spiss pinsett er det beste verktøyet for å fjerne det lille krypet.

2. Fjern flåtten så nær huden som mulig
Flåtten biter seg fast i huden med sine små hoggtenner. Derfor er det viktig å ta tak i den så langt inntil huden som mulig. Du bør ikke presse flåtten på magen, det kan presse giftig væske inn i såret.

3. Trekk oppover med stødig hånd
Når du får et grep om flåtten med pinsetten, er det på tide å trekke den ut. Da gjelder det å være forsiktig, men samtidig bestemt. Trekk flåtten rett opp. Ikke rykk eller vri på pinsetten, da dette kan rive flåttens hode løst fra kroppen. Hvis det skjer, trekk ut hodet med pinsetten.

4. Rengjør hendene
Vask alltid hendene grundig, med såpe og varmt vann, både før og etter du fjerner flåtten.

5. Drep flåtten
Jobben er ikke over selv om flåtten er fjernet fra kroppen. Nå må du sørge for at den ikke skader noen andre.

Hvis du synes det er ekkelt å klemme ihjel flåtten, kan du skylle den ned i do. Det tar garantert livet av den, ifølge flåtteksperten Lars Lundqvist. Du kan også brenne den.

Hvis du mistenker at flåtten bærer sykdom, kan du legge den i en pose etter at du har tatt livet av den, slik at leger kan undersøke den.

6. Se etter symptomer
Etter å ha blitt bitt av flått, kan du få feber. Da er det en god ide å oppsøke en lege.

Man skal også være oppmerksom på om huden rundt bittet blir rød etter en ukes tid. Hvis det røde området er større enn fem centimeter i diameter, bør du kontakte legen.

Hvis du en stund etter bittet får feber, hodepine, kvalme, føler deg usedvanlig sliten, har smerter i muskler og ledd, eller får lammelser i ansiktet, bør du også dra til legen med det samme.

Det er også viktig å vaske bittet med såpe og vann, eller desinfeksjonsmiddel.

Noen dager etter bittet, kan såret være noe rødt og hovent. Da er det ganske enkelt å plukke ut eventuelle biter av flåtten som sitter fast enda.

Dette bør du IKKE gjøre hvis du har flåttbitt:

1. Brenne den bort
Ikke fjern flåtten ved å brenne den. Det kan medføre risiko for infeksjon, og du kan brenne deg selv.

2. Male den bort
Noen sier at man kan male neglelakk ved bittet for å løsne flåtten, men det fungerer ikke. Følg heller rådene over.

3. Skjenke den
Å drukne flåtten i alkohol er heller ingen god ide. Det tar lang tid før den dør, og hvis den bærer en sykdom, øker risikoen for at den rekker å smitte deg.

4. Vri den løs
Hvis du vrir på flåtten når du skal trekke den ut, risikerer du å bare løsne kroppen, mens hodet blir sittende fast. Hodet er veldig lite, og ekstremt vanskelig å få løst hvis du ikke er veldig flink.

Del gjerne denne artikkelen for å spre disse tipsene til vennene dine!