15. juli 2024

Fising: 7 overraskende og sunne fordeler ved å prompe. Dette visste du nok ikke fra før!

I dagens samfunn bryr vi oss betydelig mer om privatliv enn før. Det som tidligere var naturlig å gjøre foran øynene på andre, som for eksempel å gå naken eller å defekere, er nå utenkelig. 

Å slippe en, prompe, fjerte, fise, eller hva du enn måtte kalle det, er noe man helst ikke vil gjøre i nærheten av andre. Selv om det er en naturlig sak som alle gjør, er vi skamfulle over å måtte fise i det offentlige.

Men prompene våre kan si mye om kroppen vår, og hvordan vi har det…

Når vi spiser, og kroppen tar til seg de nødvendige næringsstoffene, blir gass et uunngåelig biprodukt. Det skriver Tony Rehagen på WebMD.

Faktum er at det er verre å holde gassen inne, enn å slippe den ut. Her er en liste over hvorfor du bør slippe taket på den, og hva du må være oppmerksom på.

1. Reduserer følelse av oppblåsthet
Hvis du har vondt i magen etter å ha spist, kan en liten fjert gjøre en stor forskjell. Det er aldri morsomt å føle seg oppblåst, spesielt ikke hvis man har på seg litt trange jeans. Farlig er det ikke, men det kan være veldig irriterende.

Studier viser at kroppens celler beholder mer vann enn vanlig hvis vi holder gassen inne. Derfor er det å slippe løs gassen en veldig enkel løsning på å lette på følelsen av oppblåsthet.

2. Bra for tykktarmen
Husker du da mammaen din sa at du ikke burde holde fisen inne for lenge? Et godt råd som fortsatt bør tas på alvor. Å holde fisen inne i lang tid kan faktisk være skadelig.

Det er selvfølgelig ikke farlige å holde seg en liten stund for å unngå pinlige situasjoner, men det kan ha en negativ effekt på tarmen hvis du allerede lider av fordøyelsesproblemer, skriver Woman’s Health.

3. En veldig god advarsel
Å fise er en av kroppens funksjoner som man bare ikke blir kvitt, uansett hvor mye man måtte prøve.

Selv om det hadde vært fint å slippe det noen ganger, bør du være takknemlig for når du innser at gassen kan avsløre alvorlige helseproblemer. Ekstremt dårlig lukt, uvanlig mye gass og spesielle smerter når du promper, kan være tegn på at du bør oppsøke legen. Symptomene kan oppstå hvis du f.eks er laktoseintolerant, eller i verste fall kan de være tegn på kreft i tykktarmen.

4. Lukten kan gjøre deg godt
Ja, du leste riktig! Å lukte på fisene sine kan faktisk være bra.

Det høres kanskje sprøtt ut, men studier indikerer at forurensningene vi produserer i fordøyelsessystemet vårt kan beskytte oss mot fremtidige sykdommer.

Den illeluktende gassen er giftig, og farlig i store mengder – men i små mengder kan det ta livet av skadelige celler, og forhindre fremtidige sykdommer, som slag og hjerteinfarkt.

5. Hjelper deg å oppnå en balansert diett
Alle trenger et balansert kosthold for å føle seg bra, og prompene dine kan hinte om hva du mangler. Ulike produkter gir ulike typer gass. Hvis du for eksempel fiser veldig sjelden, bør du spise mer fiber. Hvis du spiser mye rødt kjøtt, kan gassen du produserer være veldig illeluktende, skriver Woman’s Health.

6. Gir indikasjoner på en fornøyd mage
Nå skal dere få et litt uvanlig faktum: glade mennesker fiser mer. Å fise er en enkel måte å føle seg litt bedre på, noe som dermed løfter humøret.

Ulike matvarer kan bidra til å øke effektiviteten av fordøyelsessystemet ditt. For eksempel blomkål, kål og rosenkål. Ifølge NPR sparker disse grønnsakene tarmbakteriene i gang – og en effektiv fordøyelse betyr mer gass.

7. En stor lettelse
Selv om ingen vil innrømme det, er det få ting som er så lindrende som å slippe en skikkelig braker du har holdt inne lenge. Å gå og knipe igjen kan føre til at du blir irritabel, gretten og føler deg ubehagelig.

Lærte du noe nytt av denne artikkelen?

DEL den gjerne med dine venner på Facebook!