102-åringen trodde at hele familien ble drept under Holocaust. 70 år senere ser han et kjent ansikt!

2999

Millioner av menneskeliv ble systematisk utryddet. Barn ble revet vekk fra sine mødre. Eldre kvinner og menn ble sendt til dødsleirer, mens andre ble tvunget til å jobbe hardt. Sårbare mennesker ble utsatt for grusomme eksperimenter, torturert og drept.

Holocaust var en helt forferdelig tid. En mørk flekk av skam i verdenshistorien.

I 1939 bodde 24 år gamle Eliahu Pietruszka i den polske hovedstaden Warszawa, sammen med familien sin. Da andre verdenskrig brøt ut, var Polen det første landet som ble invadert av tyskerne. Eliahu flyktet til Sovjetunionen – og forlot foreldrene og sine 9 år yngre tvillingbrødre, Volf og Zelig.

Resten av familien hans ble sendt fra ghettoen i Warszawa, til nazistenes dødsleirer. Eliahu trodde alle ble drept.

(Helt nederst i denne artikkelen kan du se en rundtur i Auschwitz 1, en av de grufulle utrydningsleirene)

 

Men midt i krigen fikk Eliahu en beskjed fra en av brødrene, Volf. Han hadde klart å rømme fra konsentrasjonsleiren han ble plassert i.

Brødrene hadde litt kontakt etter det, men så skjedde det nok en gang noe forferdelig. Volf ble tatt til fange av russerne, og sendt til en sibirsk arbeidsleir.

«Jeg var overbevisst om at det var slutten for han.» forteller Eliahu.

Krigen tok omsider slutt, og Eliahu trodde hele familien hans hadde blitt drept. Tiårene gikk, men plutselig skjedde det et mirakel.

For noen uker siden fikk Eliahus barnebarn, Shakhar Smorodinsky, en epost fra en kusine i Canada, som jobbet med et slektstre. Hun hadde funnet en database med informasjon om noen av de 6 millioner jødene som ble drept under krigen. Der hadde hun funnet informasjon om Eliahus bror, Volf – som var datert 2005.

Det viste seg da at Volf hadde overlevd i den sibirske arbeidsleiren. Etter krigen bodde han i Magnitogorsk, en industriby i Russland, hvor han jobbet meg bygg og anlegg. Han fikk også en sønn: Alexandre.

Shakhar klarte å komme i kontakt med Alexandre, som ble målløs da han fikk høre at han hadde slektninger han aldri hadde hørt om. Han gikk med på å reise til Israel for å møte sin fars bror.

Se det utrolige møtet i videoen nedenfor.

Del gjerne historien med vennene dine på Facebook!