Den uføretrygdede mannen ser et gammelt teppe på TV-skjermen. Så innser han det utenkelige!

4692

LT hadde ikke hatt det lett. Etter en alvorlig bilulykke mistet han den nedre delen av det ene benet sitt – og måtte i flere år kjempe for å klare seg på de 6700 kronene han fikk i uføretrygd hver måned.

Livet ble rett og slett aldri det samme igjen. Men en dag så LT noe på TV – som ville forandre hele fremtiden hans.

Han kom plutselig over programmet «The Antiques Roadshow» på TV. Programmet går ut på at takstmenn reiser rundt og anslår verdien på antikviteter.

I denne episoden fikk programlederne besøk av en mann som hadde med seg et teppe. Han hadde arvet det fra bestefaren sin, og gjettet at det var noe fra Navajo-indianerne. Han ville gjerne vite hva teppet var verdt.

Og det viste seg at teppet faktisk var fra den gamle indianerstammen Navajo – og verdien ble anslått å være mellom 350.000 og 500.000 dollar. Altså et sted mellom 2 og 4 millioner kroner!

LT, som så det hele på fjernsynet, ble rystet. Han husket at han hadde et teppe liggende en plass, som var slående likt det på TV.

Kunne det være likedan? Og isåfall, var det verdt like mye?

For LT, som strevde med å få endene til å møtes, ville det forandre alt. Så han fant frem teppet, og ringte en takstmann.

Snart ble han invitert til auksjonsfirmaet John Moran Antique & Fine Arts Auctioneers i California.

Så han tok med seg teppet og gjorde seg, sammen med takstmennene, klar til å finne ut hva teppet var verdt.

«Vi rullet ut teppet på gulvet…og jeg ramle nesten sammen. Hvis dette er det vi tror det er, så er det virkelig fra Navajofolket. Jeg tror hårene i nakkene våre reiste seg.» forteller takstmannen Jeff Moran.

Det viste seg at LT hadde et minst like spesielt teppe i sin besittelse. Det ble båret av høyt rangerte og velstående, og hadde sannsynligvis blitt vevet en gang mellom 1840 og 1850 – og var ett av bare 50 i verden!

Verdien ble satt til 50.000 dollar, men dette estimatet skulle snart endres.

Verdien på LTs teppe økte med tiden – og i juni 2012 var det endelig tid for auksjon. Teppet var den siste gjenstanden som ble auksjonert bort, og gikk for svimlende 1,5 millioner dollar – hele 12 millioner kroner!

LT hadde vært på bunnen lenge, men endelig fikk han hellet på sin side.

Få med deg hele den utrolige historien i videoen nedenfor.

Del gjerne artikkelen med vennene dine på Facebook!