13. juli 2024

Det grådige firmaet forsøkte å kjøpe Ediths hus og rive det. Men 7 år etter sin død, får hun sin revansj!

Disney-filmen «Up» fra 2009 handler om en sta gammel mann som nekter å la et grådig selskap rive det elskede huset hans. Men det mange ikke vet om filmen, er at den er inspirert av Edith Macefield fra Seattle.

Den eldre kvinnen levde et begivenhetsrikt liv, lærte seg fransk og vervet seg til militæret. Etter å ha tjenestegjort i Storbritannia oppdaget hennes overordnede at hun var under 18 år, og hun ble sendt hjem.

Da Edith kom tilbake til USA, tilbrakte hun de neste 60 årene i det samme huset i Seattle. Og ingen skulle få ta huset fra henne.

Etter mange år, begynte et stort selskap å kjøpe opp alle eiendommene i Ediths nabolag. Planen deres var å rive alle husene, for å bygge et lønnsomt kjøpesenter.

Men 86 år gamle Edith var en hardt nøtt å knekke.

Selskapet tilbød den gamle kvinnen hundretusener av kroner for det lille huset hennes, men hun nektet å selge. Men selskapet ga seg heller ikke. Til slutt var budet på over 9 millioner kroner – men Edith takket fortsatt nei.

Til slutt innså selskapet at ingenting nyttet. Faktum var at Edith ikke brydde seg om penger i det hele tatt.

Da bestemte de seg for å bygge kjøpesenteret sitt rundt Ediths hus. Men det ingen forventet, var at det skulle føre til at Edith fikk en ny venn.

Barry Martin, som var ansvarlig for byggingen, ble god venn med Edith. Da Edith ble diagnostisert med kreft, ble han også omsorgspersonen hennes.

«Hun ville ikke ende opp på et sykehjem.» forteller Barry. «Hun ville bli der hun var, og dø i det samme huset som moren hadde dødd i. Og jeg skjønte at hvis jeg ikke gjorde dette, kunne hun ikke gjøre det.»

Edith gikk bort i 2008, og etterlot huset sitt til sin gode venn Barry. Hun visste at han ville hedre hennes minne, og det gjorde han. Det var et stikk til de rike forretningsmennene – Ediths hus fikk stå uberørt i 7 år.

Men i fjor ble huset donert til en veldedighetsorganisasjon, som vil pusse det opp til sin tidligere glans. Da vil huset brukes som en midlertidig innkvartering for personer i nød.

Til slutt fikk Edith nøyaktig det hun ville. Hun viste de grådige forretningsmennene hvor skapet skulle stå, og forhindret dem i å rive barndomshjemmet sitt – samtidig som hun nå, etter sin bortgang, hjelper mennesker i nød.

I videoen nedenfor kan du bli med inn i Edith Macefields hus.

Del gjerne artikkelen med dine venner på Facebook!