12. juni 2024

Kroppen din advarer deg en måned før et hjerteinfarkt. Disse tegnene bør du IKKE ignorere!

Hjerteinfarkt utgjør hele 47 prosent av de vanligste dødsårsakene i Europa. Hvert år legges 15.000 pasienter inn på sykehus i Norge med akutt hjerteinfarkt.

Men kroppen begynner å gi signaler allerede en måned før. Disse signalene trenger ikke nødvendigvis å bety at et hjerteinfarkt er i ferd med å inntreffe, men det kan være en god indikator, og du bør derfor oppsøke lege for sikkerhets skyld.

1. Trøtthet
Hvis du blir sliten av og til, er det ingen grunn til bekymring. Men hvis trettheten går utover daglige oppgaver, som for eksempel handling, bør du ikke ta lett på det. Tretthet kan være et tegn på et forestående hjerteinfarkt.

2. Trykk i brystet
Et annet faresignal er sterkt trykk i brystet. Det kan føre til smerter i brystet, ryggen, nakken, armen eller øvre del av magen.

3. Kortpustethet
Før et hjerteinfarkt kan man oppleve kortpustethet, siden lungene ikke får nok blod når arteriene blir smalere.

4. Svakhet
Føler du deg svak og utmattet, kan det være fordi musklene ikke får nok blod. Det kan bety at blodårene blir smalere, og et hjerteinfarkt er på vei.

5. Svimmelhet og kaldsvetting
Hvis disse symptomene oppstyr, sørg for å dra til legen. Mye svetting kan være det første tegnet på hjerteinfarkt. Svimmelheten kommer fra den reduserte mengden blod som sirkulerer i hjernen.

6. Forkjølelse/influensa
Plages du med hoste, rennende nese og feber? Det kan rett og slett være en vanlig forkjølelse. Men det mange ikke vet er at dette er symptomer som ofte forekommer en måneds tid før et hjerteinfarkt.

Som sagt trenger ikke disse symptomene bety at du er i ferd med å få et hjerteinfarkt, men det kan være lurt på konsultere med en lege hvis de oppstår.

Man kan selvsagt gjøre mye for å forebygge hjerteinfarkt, ved å spise sunt, trene, og unngå stress.

Del denne artikkelen med vennene dine på Facebook!