10 vaner som skiller mennesker med høy intelligens fra mennesker med lav. Nummer 9 forventet jeg ikke!

195042

Er du smartere enn du tror selv? For å finne ut av det, er det ikke nødvendig med en omfattende IQ-test. 

Vi har nemlig laget en liste over vaner som skiller mennesker med høy IQ fra de med noe lavere. Listen finner du nedenfor.

Noe annet som er greit å vite, er at det ikke alltid er en fordel å være smartere enn sine medmennesker.

1. Smarte folk beholder roen.
En krangel med partneren, en lang trafikkork på motorveien, eller et plutselig avbrutt selskap – det er mange ting som kan få sinne til å koke i en. Selv intelligente mennesker mister nervene noen ganger og lar følelsene løpe løpsk. Men det skjer langt sjeldnere enn hos folk med lavere IQ.

Ved University of Michigan ble det gjennomført en studie, hvor oppførselen til 600 mennesker, så vel som barna og foreldrene deres, ble analysert i 22 år. Forskerne ønsket å finne ut om det var noen sammenheng mellom aggressiv atferd og lav intelligens. Resultatene viste at barn lærer veldig tidlig å reagere med sinne og aggresjon i konflikter. Denne atferden virker som en hindring for utvikling av høy intelligens.

2. Smarte folk anser ikke seg selv som bedre enn andre

Folk med lavere IQ føler seg ofte mer verdifull enn andre. Ifølge en studie publisert av magasinet «Psychological Science», er det mer sannsynlig at folk med lavere IQ er homofobiske, rasistiske, og setter folk i bås. De liker å la andre ta seg dårlig ut, for å sette seg selv i et bedre lys.

Smarte folk kjenner verdien sin, og ser derfor ikke ned på andre. Tvert imot: De er oftere behjelpelige og glade for sine medmennesker.

3. Smarte folk innrømmer feil
Å ta ansvar for egne ugjerninger? Det er ikke et alternativ for mennesker med lav IQ. De forsøker heller å legge skylden på andre. Feiltagelser er en dødelig synd for dem. Intelligente mennesker derimot, er i stand til å innrømme egne feil, og ta konsekvensene for de. De ser ikke nødvendigvis på feiltagelser som noe dårlig, men som en mulighet til å lære og utvikle seg. En studie utført av Michigan State University har også vist at hjernen til folk med høyere IQ reagerer annerledes på feiltagelser enn hjernen til de med lavere IQ.

4. Smarte folk kan sette seg inn i andres situasjon.

Folk med lav IQ oppfører seg ofte egoistisk. Medmenneskenes ønsker og behov er likegyldige for dem. En grunn til dette er at de ikke kan sette seg inn i en annen persons situasjon og forstå deres tanker. For å forstå hvorfor en annen person har den meningen den personen har, må man sameksistere i harmoni. Lite intelligente folk er også mindre villige til å revurdere sin egen mening, og prøver desperat å overbevise andre til å se ting fra sitt eget synspunkt.

Forskeren Russell James fra Texas Tech University, viste i en representativ studie at smarte folk er mer sannsynlig å være i stand til å kartlegge behovene til en annen person. I tillegg er intelligente mennesker mer villige til å innfri andres ønsker, uten å få noe i retur.

5. Smarte folk er ensomme

Ja, du leste riktig. Intelligente mennesker er oftere einstøinger, og har i mange tilfeller få venner. En grunn til dette er at noen av dem har en tendens til å være utspekulert. Det viste resultatet av en undersøkelse utført av psykologene Santoshi Kanazawa og Norman Li, på 15.000 mennesker i alderen 18-28 år. For at en løgn eller en bløff ikke skal avsløres, kreves det nye tenking og planlegging. Intelligente folk er derfor flinkere til å føre folk bak lyset, noe som ikke er særlig populært blant andre.

På grunn av dette, er vennskapene til intelligente folk ofte lengre og mer stabile. Dette er fordi de kun leter etter venner som de kan stole helt på. Til syvende og sist vet de at det er det viktigste grunnlaget for forholdet.

6. Smarte folk er rotete

Se deg rundt på arbeidsplassen din, så ser du kanskje hvem av kollegene dine som er mest intelligente. Rot trenger nødvendigvis ikke å være et tegn på latskap. Folk som ikke bryr seg om ryddighet er mer kreative, og mer villige til å ta fatt på nye veier. Dette har allerede blitt vist i flere studier.

7. Intelligente folk banner ofte
Klokere mennesker blir sjeldnere opprørt enn andre. Men hvis de blir opprørt, banner de oftere for å uttrykke sinne. Ved første øyekast kan det se ut som en lite intelligent person, men det er faktisk motsatt. En studie publisert av magasinet «Language Science» viste at intelligente folk har et større ordforråd, og derfor flinkere til å få ut frustrasjon.

8. Smarte mennesker er nattugler
Santoshi Kanazawa fra «London School of Economics and Political Science» var i stand til å, i flere studier, viser at intelligente mennesker holder seg våkne lenger enn folk med lavere IQ. De som hadde en IQ på 75, gikk til sengs før midnatt i ukedagene, mens de med IQ på 125 bare som halvparten så lenge. Også i helgene gikk smartere folk til sengs senere enn de mindre intelligente. Vær dog oppmerksomhet at studien ble utført på unge voksne rundt 20 år.

9. Smarte folk er late
Hadde du forventet det? Hvis du liker å gjøre ingenting, og bare la tankene fly, så er du mest sannsynlig intelligent. Dette ble vist av en studie utført ved Florida Gulf Coast University. Smartere folk bruker tankene når de ligger og later seg, mens de med lavere IQ begynner å kjede seg fortere, og må stimulere seg selv med forskjellige aktiviteter.

10. Klokere mennesker bruker slumre-knappen

Hvem kjenner vel ikke til dette: Alarmen ringer om morgenen, og du vil bare ikke stå opp fra sengen. Istedet trykker du på slumre-knappen, og utsetter det litt. Forskjellen nå, er at du slipper skyldfølelsen man får av denne vanen. En studie publisert av magasinet «Personality and Individual Differences» har vist at smarte folk oftere ignorerer vekkeklokken sin. I tillegg får denne vanen dem i bedre humør.

Så hvis noen kaller deg en lat, rotete nattugle, referer til de 10 punktene over.

Lærte du noe om deg selv av denne artikkelen?

DEL den gjerne med vennene dine på Facebook!