På dette gamle sykehuset er det en lukket avdeling. Heldigvis VET ikke de besøkende hva som skjer der!

2841

Tidlig på morgenen den 16. oktober i 1943 ble livene til beboerne i det jødiske kvartalet i Roma til et mareritt de aldri hadde forestilt seg.

Tyske SS-soldater hadde omringet distriktet, og banket på alle dørene. Hver eneste mann, kvinne og barn, unge og gamle, ble dratt ut av husene sine, og fraktet bort.

Pave Pius XII visste at de jødiske borgerne ville bli deportert til sin sikre død, men han sa ingenting. Beboerne fikk bare 20 minutter til å pakke med seg de mest nødvendige eiendelene sine, før de ble dratt med avgårde. Bare noen få våget å rømme. De hoppet i elva Tiber, og klarte å svømme seg over til den lille øya Tiberina.

Og det er på denne øya Fatebenefratelli sykehuset står, bygget i 1582. Der jobbet dr. Vittorio Sacerdoti, som også var jødisk. Han hadde allerede begynt å ta med seg venner og slektninger dit for å skjule dem.

For å gjemme de fra nazistene, måtte han og kollegene hans Adriano Ossicini og Giovanni Borromeo finne på noe genialt. Hva med å gjemme de i karantene-avdelingen på sykehuset? De måtte bare finne på en forferdelig sykdom som krevde at «pasientene» umiddelbart måtte settes i karantene.

Legene fant opp en sykdom som de kalte «Syndrom K». K’en refererte til to følgere av Hitler, som hadde etternavn som begynte på denne bokstaven: Albert Kesselring, nazistenes generalfeltmarskalk i Roma, og Herbert Kappler, sjef for nazistenes sikkerhetspoliti og sikkerhetstjeneste i Roma.

Legene insisterte på at sykdommen var grusom og fatal – og mest av alt smittsom. Alle som ble smittet måtte behandles i streng karantene. Risikoen for infeksjon var rett og slett enorm.

Og planen fungerte bra. Når nazistene kom til Fatebenefratelli og forlanget å få se pasientenes dokumenter, forklarte legene i de mest forferdelige detaljer om «syndromet K». Da tyskerne gjennomgikk karantene-avdelingen, begynte alle «pasientene» å hoste og vri seg i simulert smerte. Og de gjorde det så overbevisende at nazistene forlot øya umiddelbart – og de kom aldri tilbake.

Beskrivelsen «syndrom K» i en pasientjournal ble kode for at det var en jødisk person, noe som hjalp sykehuspersonalet å holde oversikt over hvem som virkelig var syk, og hvem som måtte skjules fra nazistene. Hvor mange personers liv som ble reddet av dette påfunnet er uvisst, men det anslås å være mellom 20 og 40.

Sykehuset Fatebenetelli er fortsatt i drift, og i 2016 ble det erklært «et livets hus» av Raoul Wallenberg-stiftelsen.

«Mine erfaringer har lært meg at vi ikke bør handle ut i fra våre egne interesser, men at vi bør bli drevet av prinsipper.» sa Ossicini. «Alt annet er en skam.»

For en utrolig historie. Legenes snarrådige og ikke minst modige løsning reddet mange liv som sto i fare!

Del gjerne denne artikkelen med dine venner på Facebook!