13. juli 2024

10 vanlige hodepiner og de overraskende ÅRSAKENE bak de!

Hodepiner rammer alle, og alle hater det. De kan være milde eller alvorlige, og de kan være i hele hodet eller på den ene siden. Uansett er det noe av det verste som finnes. De kan gjøre selv de enkleste oppgaver uoverstigelig, og gjøre en elendig dag verre.

Det du kanskje ikke vet er at forskjellige typer hodepine kommer av forskjellige årsaker, og det betyr at de behandles, i alle fall til en viss grad, hvis du vet hva årsaken er.

Akkurat som med en hvilken som helst annen kroppsdel kan du lære deg å bli kjent med hodepinenes mønster, slik at du kan få et bedre grunnlag for å redusere smerten, så vel som å forebygge at hodepinen oppstår i utgangspunktet.

Det finnes flere typer hodepine. De vanligste er migrene, spenningshodepine, og clusterhodepine. De kan være et resultat av sykdom, skade, eller et problem andre steder i kroppen. De kan også oppstå fra stress og følelsesmessige spenninger, overanstrengelse, eller kostholdsproblemer.

I tillegg finnes det primære og sekundære hodepiner. En primær hodepine er irriterende og smertefull, men ufarlig. En sekundær hodepine er et symptom på et annet problem, og kan være alt fra harmløs til farlig.

Hvis du har en tilbakevendende hodepine, eller en hodepine som virkelig hemmer deg i hverdagen, bør du snakke med en lege. Og les videre for å se hva de forskjellige hodepinene prøver å fortelle deg.

1. Allergi

maldetete1

Allergier er en stor kilde til hodepine, særlig ettersom de kan forårsake blokkering av bihulene og trykk i hodet.
Allergi hodepine er ofte ledsaget av rennende, kløende øyne, og smerte føles vanligvis i hele hodet og ansiktet. Hvis du lider av sesongallergier har du sikkert fått slike hodepiner.
Behandling kan inkludere antihistamin og kortisonmedisiner, som vanligvis utskrives av lege.

2. Bihule

maldetete2

En bihulebetennelse forårsaker trykk. Disse hodepinene kjennes vanligvis i pannen, rundt øynene og i kinnene. De vil som regel bli verre etter hvert som dagen tar på.
Bihule hodepine kan behandles med antibiotika og/eller nesespray.
Hvis du får slike hodepiner oftere enn folk flest, snakk med legen din for å sørge for at det ikke er et internt problem.

3. Angst

maldetete3

Hvis du er stresset, kan du føle smerte i hele pannen i en «pannebånd» formasjon.
Disse hodepinene kommer vanligvis i perioder med stress og angst, som f. eks. hvis man overarbeider eller går gjennom en emosjonell tid.
Stressmestring er den beste måten å lindre disse hodepinene på. Pusteteknikker og meditasjon hjelper hvis hodet ditt begynner å banke. Nok søvn er også viktig for å lindre slike hodepiner.

4. Cluster

maldetete4

Clusterhodepine er ekstremt smertefullt og vanligvis sentrert rundt øyet. De kan forårsake våte øyne og tett nese.
Disse hodepinene er mer vanlig hos menn enn hos kvinner, og kommer ofte i «angrep». Det er ingen kjent, reell årsak, selv om det kan være genetisk. Alkohol og røyking kan forverre denne typen hodepine.

Foreskrevne medisiner er vanligvis den beste måten å lindre disse på.

5. Koffein abstinenser

maldetete5

Hvis du drikker mye kaffe kan du legge merke til at hodet gjør vondt etter en stund uten en kopp. Dette er et tegn på abstinenser – koffein er tross alt et rusmiddel.
Disse hodepinene er bankende, og forårsaket av blodårer som var innsnevret av koffein, som utvider seg igjen.
Den beste måten å bli kvitt disse på er å kutte ned på koffein. I alvorlige tilfeller kan du være nødt til å kutte ut koffein helt.

[adsense2]

 

 

6. Migrene

maldetete6

Migrene har en tendens til å gå i arv. Så hvis det er vanlig i familien din, er det stor sannsynlighet for at du opplever det sev. Smerten føles som regel på den ene siden av hodet, og er moderat til alvorlig.
De kan vare i alt fra 4 til 72 timer, og kan hemme hverdagsaktivitet. Noen opplever også kvalme, oppkast og følsomhet for lys og/eller lyd.
Noen mennesker opplever også en aura før utbruddet av en migrene.
Migrene behandles vanligvis med medisiner, samt biofeedback.

7. Spenning

maldetete7

Spenningshodepine er den vanligste typen, og kjennes vanligvis i tinningen, baksiden av hodet, og nedover nakken.
De kan være mild til alvorlig, men kan vanligvis lindres med aspirin eller andre reseptfrie smertestillende.
Disse hodepinene kan være forårsaket av belastning på muskler og bindevev i nakken og hodebunnen. Kan også være forårsaket av fysisk og følelsesmessig stress.
Behandling inkluderer også hvile og stressmestring.

8. Kjeveledd

maldetete8

Kjeveleddsmerter stammer fra muskelsammentrekninger i tinningen og kjeven, og kan også komme med en smertefull klikkelyd i tinningen når kjeven beveger seg.
Den vanligste årsaken er at kjeven er ute av posisjon, noe som forårsaker belastning.
Behandlingen inkluderer avslapping av muskler, og oppretting av kjeve og bitt.

9. Fordøyelsesproblemer

maldetete9

En hodepine som kommer samtidig som magesyke er sannsynligvis forårsaket av noe du spiste. Sult kan også forårsake hodepine, så noen ganger kan det være at du ikke har spist.
Andre ganger kan disse hodepinene være forårsaket av matallergier og sensitiviteter, så vel som tilsetningsstoffer.
Overforbruk av alkohol vil også føre til slike hodepiner, som kan kjennes over pannen, i øynene og tinningen.
Hvis du får disse ofte bør du revurdere kostholdet ditt, eventuelt spørre en ernæringsfysiolog om tips. Og hold alkoholforbruket til et minimum.

10. Temporalisarteritt

maldetete10

Temporalisarteritt er en betennelse i slimhinnene i arteriene, som oftest oppstår i arteriene i hodet. Som regel rundt tinningen.
Det fører til hodepine og ømhet i hodebunnen, samt kjevesmerter og synsproblemer. Uten behandling kan det føre til synstap og økt risiko for hjerneslag.
Denne tilstanden krever medisinering, så snakk med legen din.

Lærte du noe nyttig av denne artikkelen?

Del gjerne denne oversikten med dine venner på Facebook!


[widget id=»text-13″]