En måned før du får hjerteinfarkt, kommer kroppen din til å varsle deg – her er de skjulte tegnene ALLE bør kjenne til!

211797

Hjerteinfarkt er en av de ledende dødsårsakene i Norge, noe som innebærer at alle burde vite hvilke symptomer man skal lete etter før man selv blir et offer. 20 000 personer legges inn med hjerteinfarkt hvert år i Norge, og noen av dem har fått varselssymptomer noen dager før, eller i løpet av den siste måneden, uten å vite det.

Her er de skjulte tegnene alle burde kjenne til:

1. Kroppens svakhet
En av de viktigste symptomene er å følge med på om kroppen blir svakere. Kroppen din vil kjennes svak ut siden den opplever at det oppstår endringer i arteriene, som kan føre til dårligere blodsirkulasjon. Dette kan føre til at musklene blir svakere, og du kan falle lettere. Disse symptomene er et stort rødt flagg, så vær forsiktig om du opplever at kroppen blir svakere.

2. Svimmelhet og kaldsvette
Svimmelhet og kaldsvette er et annet tegn på at noe er fryktelig galt, at dårlig blodgjennomstrømning i kroppen har kuttet bort en del av blodtilførselen til hjernen. Den begrensede blodtilførselen er noe å passe på, siden kroppen din kommer til å føle seg syk. Hjernen din trenger rikelig med blodtilførsel for å fungere på riktig måte, og for å holde deg frisk. Disse symptomene tyder på at et hjerteinfarkt kan være rett rundt hjørnet.

3. Trykk i brystet
Om du føler et trykk i brystet, er det viktig at du søker hjelp, da en av de vanligste signalene på et kommende hjerteinfarkt er et sterkt trykk eller en tyngdefølelse over brystet. Brystsmerten kan også oppstå i andre deler av kroppen. I blant stråler smerten ut i en arm (ofte i venstre arm eller armhule), men du kan også kjenne et trykk over halsen, nakken, kjeven, ryggen eller magen. Smerten bruker å sitte i minst et kvarter.

4. Forkjølelse eller influensa
Om forkjølelse- og influensalignende symptomer er det du opplever, er det en sjanse for at et hjerteinfarkt er på vie. Mange mennesker som har hatt hjerteinfarkt beskriver plager av forkjølelse- eller influensalignende symptomer like før hjerteinfarktet.

5. Trøtthet
Er du stadig trøtt? Trøtthet er en stor indikator for et hjerteinfarkt siden det er på grunn av den lave blodtilførselen til hjertet. Når arteriene er smale, får hjertet ditt mindre blod, og må jobbe mye hardere. Blir du raskt veldig sliten eller utmattet, burde du dra til legen og ta en EKG. Om hjertet ditt ikke fungerer bra, kan du bli utsatt for et hjerteinfarkt.

6. Pustebesvær
En annen indikator på at et hjerteinfarkt kan være på vei, er at du opplever pustebesvær. Når arteriene er blokkerte, får ikke lungene tilstrekkelig med blod for å fungere som det skal. Hjertet ditt og lungene dine jobber sammen, og om et system ikke fungerer, påvirker det det andre. Får du plutselig vansker med å puste, bør du dra til legen.

Gjerne del denne med vennene dine på Facebook, og se selv i videoen nedenfor: