Legene anbefaler deg å ta vare på melketennene til dine barn. Grunnen? Dette visste jeg ikke!

100911

Vi har alle mistet tenner, og for små barn er det en ganske så spennende prosess. Ofte legger man tannen under puta før leggetid og venter på at en tannfe skal legge fra seg noen små kroner for tannen.
Men hva gjør du med en tann etter du bytter den mot noen kroner? Noen samler på dem, men mange kaster dem. Men hva kan en melketann egentlig gjøre for deg? Det viser seg at den har flere bruksområder.

En studie i 2003 viser at melketenner er en rik kilde til stamceller, som er som protoceller og kan dyrkes i flere typer celler om nødvendig. Det betyr at senere i livet, om barnet må erstatte vev, kan stamceller fra melketennene deres brukes til å dyrke det nødvendige vevet. Ganske fantastisk!

Derfor kan det være smart å spare på melketenner. Les videre om den fantastiske prosessen!

melk1

Alle husker hvordan det var å miste en melketann. Først rykker den litt, så kan man nesten dra den ut uten noen problemer. Ofte legger man bare melketannen under puten og senere blir den kastet bort, men det finnes grunner til å beholde den.

melk2

Tradisjonen om tannfeer kom fra den norrøne kulturen, hvor melktenner ble sett på som å bringe lykke.
Melketenner spiller også en rolle i andre kulturer omkring i verden.

melk3

Det viser seg at melketenner virkelig kan bringe lykke, men ikke på en magisk måte, men mer medisinsk. Moderne medisin er ganske så utrolig!

melk4

[adsense2]

En studie fra 2003 viser at melketenner inneholder stamceller, og om bevart kort etter den har falt ut, kan stamcellene bli lagret i mange år og brukt senere ved medisinske problemer.

melk7

Så hvis du trodde at noen kroner for melketannen din var kult, så er sjansen til å vokse alle salgs vev, fra hjerteceller til hjerneceller, og reparere skadet vev, endre kulere!

melk6

Men det er en ulempe: melketennene må holdes ferske. Som alt annet mister stammeceller sin potens over tid. Det å lagre tennene i boks kommer ikke til å holde.

melk5

Istedet kan foreldre bruke ting som «Store-A-tooth» for å riktig reservere barnas tenner. De blir da lagt i en flytende nitrogen hvor stammecellene holdes intakte og brukelig i mange år.
Senere, når barnet kanskje er voksen og trenger sine stammeceller, kan disse tennene bli tatt ut av lagringsplassen sin og bli levert til legen.

Så stilig! Dette var jeg ikke klar over.
DEL denne spennende saken om melketenner med vennene dine på Facebook! Kanskje de lærer noe nytt de og?