Dette er ikke et vanlig insekt. Om du ser en, IKKE gå nær den. Grunnen? Skummelt!

1651

«Kissing bugs» (kysse-insekt) høres ut som snille, søte og uskyldige insekt men de er langt fra dette. De er faktisk blodsugende parasitter som suger blod fra dyr og mennesker. De fikk navnet «kissing» fordi de som ofte biter ofrene sine når de sover rundt øynene og munnen. 

I noen tilfeller kan til og med de ekle krypene være dødelige fordi de er ansvarlige for å sper ‘Chagas sykdom’ som rammer både mennesker og dyr. Chagas var en gang en sjelden parasitt-infeksjon, men er ikke det nå lenger for nå øker nummerene med folk i Sør Amerika i USA som blir rammet. Rundt 8 millioner mennesker i Mexico, Sentral og Sør Amerika har Chagas, mens i USA er over 300,000 rammet for øyeblikket. Mange av de som har det er ikke klar over at de er rammet og at det kan være livstruende hvis det blir ubehandlet.

Insektenes vitenskapelige navn er «Triatomine Bugs». De biter uvitende ofre rundt munnen og øynene. Når avføringen deres kommer i kontakt med enten bittet eller eventuelt øyet til offeret, overfører de en parasitt kjent som «Trypanosoma Cruzi» til offeret. Parasitten blir spredt på denne ekle måten fordi den lever i insektes avføring, og det er slik den kommer i kontakt med kroppen til mennesker eller dyrs kropp. Om det ikke var ekkelt i seg selv, er det enda verre hvordan hunder blir rammet ved å spise insektene eller andre hunders avføring som har parasitten i seg.

[adsense2]

Når en person eller ett dyr er rammet kan de ofte gå uten å vite at de er det helt til sykdommen har utviklet seg til en mer alvorlig fase. I noen tilfeller oppstår det ingen symptomer før plutselig ut av det blå. Det er derfor den blir kalt en «silent killer» (dreper stille). Det er viktig at folk vet symptomene på Chagas sykdom, som inkluderer følgende; forvirring, svakhet, diare, tap av appetitt, depresjon, slapphet, hoved mage, mangel på koordinasjon, kramper eller rykninger og økt hjertefrekvens.

Det finnes flere tester du kan ta om du mistenker du er rammet av Chagas sykdom. Det er viktig å bli testet tidlig – på den måten kan du stoppe og behandle før sykdommen blir alvorlig.

DEL gjerne dette for å minne folk om skadene ved disse insektene og Chagas sykdom. Det er mange av oss som skal på ferie i sommer og det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom. 

Se mer i videoen under: